Henri Dutilleux Conservatoire

Henri Dutilleux Conservatoire

Architecte
Dominique Coulon & associés
Lieu
Belfort, France | View Map
Année du projet
2015
Catégorie
Salles de concert

Centres culturels

Théâtres
Histoires par
Dominique Coulon & associés

Jung HQ
Eugeni Pons
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
FabricantsJung HQ
Concrete StructureAlbizzati Pere and Fils
metalworksAntonietti
Plombing and drainageBeyler
PlasteringCurti
Concrete screedDe Stefano

Fiche technique du produit
Fabricants
Concrete Structure
metalworks
Plombing and drainage
by Beyler
Plastering
by Curti
Concrete screed

‘Henri Dutilleux’ Conservatoire of Music, Dance and Dramatic Arts

Dominique Coulon & associés en tant que Architectes.

‘Henri Dutilleux’ Conservatoire of Music, Dance and Dramatic Arts, Belfort


The building is located in the upper part of the town. It backs onto the woods, forming the final outlying limit of the built-up area. Echoing the open landscape, it faces to Belfort Lion on the hilltop opposite. In this strong context, the building offers its solidity, an almost opaque mass of grey concrete. The surface of the mass has an unusual texture, hinting at plants or the veins in marble. It has been achieved by drip painting in two shades of blue. The drips of paint lend depth and thickness to the skin of the building. The surfaces vibrate in the light, apparently in motion – matter ceases to be static.


The concrete monolith exudes an enigmatic presence. Only the volume of the dance room seems to be looking at the Lion, constructed in 1879 as a symbol of resistance to the enemy. The building condenses a programme with very varied volumes. The building contains two auditoriums, a theatre, a large dance room, a library, classrooms, administrative offices, and a host of studios with very varied volumes and areas. The acoustic of each studio is designed to suit one specific instrument. The areas appear to fit into each other. Empty areas are hollowed out of this compact mass, creating relationships between the different levels. The entrance hall is on an unexpected scale. The library seems to be suspended, marking out the cross-section and serving as a giant deflector. The central patio is the darkest area. Its colour and its negative drip design reverse the codes of the outer envelope. It is the ultimate expression of density.


Monolith with drip painting

Jung HQ en tant que Fabricants.

The building is located in the upper part of the town. It backs onto the woods, forming the final outlying limit of the built-up area. Echoing the open landscape, it faces to Belfort Lion on the hilltop opposite. In this strong context, the building offers its solidity, an almost opaque mass of grey concrete. The surface of the mass has an unusual texture, hinting at plants or the veins in marble. It has been achieved by drip painting in two shades of blue. The drips of paint lend depth and thickness to the skin of the building. The surfaces vibrate in the light, apparently in motion – matter ceases to be static.


The concrete monolith exudes an enigmatic presence. Only the volume of the dance room seems to be looking at the Lion, constructed in 1879 as a symbol of resistance to the enemy. The building condenses a programme with very varied volumes. The building contains two auditoriums, a theatre, a large dance room, a library, classrooms, administrative offices, and a host of studios with very varied volumes and areas. The acoustic of each studio is designed to suit one specific instrument. The areas appear to fit into each other. Empty areas are hollowed out of this compact mass, creating relationships between the different levels. The entrance hall is on an unexpected scale. The library seems to be suspended, marking out the cross-section and serving as a giant deflector. The central patio is the darkest area. Its colour and its negative drip design reverse the codes of the outer envelope. It is the ultimate expression of density.

Featured Projects
Latest Products
News