Headquarters YG Entertainment

Headquarters YG Entertainment

Architecte
UNStudio

GANSAM Architects & Partners
Lieu
Seoul, South Korea | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Bureaux
Rohspace

UNStudio completes the new HQ for the creators of K-Pop

UNStudio en tant que Facade Design and interior design of public spaces(Concept design to Construction Supervision).

The South Korean music scene, otherwise known as K-Pop, is currently making huge strides in the global music industry. Popular with fans from Asia to the Americas, South Korean bands are currently topping the charts and selling-out stadiums. With its fingers on the cultural pulse and a social-media-savvy fandom, K-pop is currently taking the world by storm.

In 2017 YG Entertainment, the producers of K-Pop, invited UNStudio to design their brand new headquarter building in Seoul, which since completion has become a site of pilgrimage for fans hoping to catch a glimpse of their latest idols.

photo_credit Rohspace
Rohspace

A new HQ for YG Entertainment in the megacity of Seoul
UNStudio’s design for the new headquarter building is inspired by YG Entertainment’s business and the music industry in general. The new building houses office spaces, meeting rooms and recording studios, all of which are strategically organised to take full advantage of the location and to provide YG Entertainment’s employees with the most uplifting and inspiring work environment possible.

The new HQ is located on a site that borders two very different worlds. To one side, it abuts a low-density housing area, while on the other,it faces a dense network of highways and bridges and overlooks a large green park. This discrepant positioning informs the design, the building orientation and the internal organisation, while also serving to open up views towards the river from the interior workplaces.

photo_credit Rohspace
Rohspace

Interior
The new YG Headquarters is situated directly next to the well-known existing YG Building, the interior of which celebrates a ‘black in black’ concept. The new HQ interior takes the opposite approach, introducing instead a brightly lit space with a range of white tones andgeometric lines.

The dual qualities of the surroundings are reflected in the interior organisation ofthe building through an interlocking sectional concept for the functions. This logic, combined with visual coherence in materials and geometry, creates a unique interior experience that is visually linked to the exterior street level, while the roof floods the central atrium space with daylight.

photo_credit Rohspace
Rohspace

The seven office levels are oriented towards the view to the park, a placement that ensures daylight on all working floors. The meeting and collaboration spaces on the first 4 floors face aninterior atrium, whichserves as a collective space in the heart of the building. This area acts as a central stage for the lower level offices and the recording studios, as well as for the users, staff and visitors.

The interior facade of the atrium is punctuated by exposed capsule-like meeting rooms that can serve as either ‘working zones’ or ‘resting zones’. These capsules further enable visual interaction throughout the atrium and towards the office floors. On ground level, the atrium space hosts a hidden garden and functions as a ‘living room’ to welcome visitors.

photo_credit Rohspace
Rohspace

Wayfinding is integrated into the interior design by way of a network of geometrical lines that guide people to the different zones in the building, easing the people flows and creating a spatial hierarchy.

photo_credit Rohspace
Rohspace

Urban Speaker
The protective shell of the new HQbuildingmanifests as a new ‘urban speaker’. Itis designed to be more reminiscent of a productthan a building;one in whichevery design feature has a performative function.

The existing YG Building next to the new HQ is characterised by its exposed concrete exterior. Corresponding with the overall massing of the existing building, the new YG HQ aligns in height, floors and functionality with its older brother, while creating a new impulse for this location and an organisation that is enabled byitsunique positioningbetween city and park. The massing of the new YG Headquarter building further reflects this duality through interlocking the protective shell-like exterior facade with the more human-scale materialityof the interior.

photo_credit Rohspace
Rohspace

Clearly definedzones within the protective outer shellrelate to the urban placement of the building. These zones are defined from the inside,based ontheir particular use andinteraction with the outside environment.

Fully glazed areas are located towards the park and the central zone on this side of the building is equipped with balconies. These enable outside spaces for the users during work-breaks, while also providing sun shading for the levels below. BIPV solar cells are also integrated in the south-facing facade and on the roof.

photo_credit Rohspace
Rohspace

Semi-glazed zonesare allocatedin the transition towards the fully opaquefacade.In some of these solid areas, especially those located towards the housing area, dynamic linesare used tohighlight certain zones, while a perforation pattern and alternation of aluminium panels and glass provide a glimpse of the functions and activitiesinside the building.

The integration of plantingfunctions as an extension of the nearby park, while also forming a distinct contrast with the metallic exterior of the building.On ground level the greenextends towards the inside of the building.

photo_credit Rohspace
Rohspace

During the day, the ‘urban speaker’ is designed to provide the best possible working environment for its employees from the inside out, whilst at night this workplace begins to glow and become an identifiable part of the city’s skyline. In the evenings the illumination concept of the various interior zones employs the facade lines and  perforated hues to reveal a glimpse of various layers within the building, accentuatingthe quality of performance inherent to the entertainment and music industry.

Team:
Client: YG Entertainment
UNStudio team credits:
Ben van Berkel, Astrid Piber with Marc Salemink and Tiia Vahula, Hyoseon Park, Paul Challis 

Advisors:
Gansam Architects & Partners Co. Ltd
Interior design (+ construction drawings public spaces): EOMJI HOUSE
Interior coordination : STUDIO YUUL
Lighting design: a•g Licht

photo_credit Rohspace
Rohspace
photo_credit Rohspace
Rohspace
Caption
Caption
Caption
Caption
Caption

 

Crédits de projet
Facade Design and interior design of public spaces(Concept design to Construction Supervision)
Lighting design
Photographes
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News