Head office REWAG

Architecte
GEWERS PUDEWILL
Lieu
Regensburg, Bavaria, Germany | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Bureaux
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
TilesLIVING CERAMICS
Structural Glazing: FW 50+SCHÜCO
FW 50+, AWS 75.SI
Interior Glass WallsLindner Group
Life 125
LimestoneKelheimer Naturstein
Kelheimer Auerkalk C-60
LuminairesRegiolux
HOKAL
Soundproofing: Acoustic CeilingSaint-Gobain Ecophon
Ecophon Master™ SQ

Fiche technique du produit
Structural Glazing: FW 50+
FW 50+, AWS 75.SI by SCHÜCO
Interior Glass Walls
Life 125 by Lindner Group
Limestone
Kelheimer Auerkalk C-60 by Kelheimer Naturstein
Luminaires
HOKAL by Regiolux
Soundproofing: Acoustic Ceiling
Ecophon Master™ SQ by Saint-Gobain Ecophon

Head office REWAG

GEWERS PUDEWILL en tant que Architectes.

The design process when planning a head office for a municipal energy company can differ significantly depending on whether the location is an anonymous metropolitan structure, greenfield land, or – as in this case – a 2000-year-old city like Regensburg, whose city center was included in the 2006 UNESCO World Heritage List. 

Optimizing processes, increasing flexibility, creating an identity, linking company departments, sensitive urban repairs - these were some of the project goals formulated by the client for a restricted competition in 2016.

The answer was an organically curved building that elegantly enters into dialogue with the heterogeneous surroundings but is nevertheless confidently perceived as a solitaire. Due to its exposed location, the building does not have a classic rear face, instead, the different levels of the building respond to the surroundings.The self-contained building creates very versatile areas within, flooded with light and easily adaptable according to the changing requirements of the modern working world.

The interior design concept references the elegant natural stone façade in materials and colour moods, without imitating it.The outdoor areas link playfully with the surrounding development and echo the basic organic shape of the building in a free interpretation. As a result, several interlocking outdoor areas are created, integrating the surroundings, forming small squares, and leading back into the freely accessible and lavishly designed inner courtyard of the building.

Connecting the existing trees with sophisticated raised beds encompassing seating areas creates a very special ambiance that can be enjoyed by employees and neighbours alike. The open-air areas and recreational facilities extend to the individually staggered roofs, which offer generous terraces for employee use in addition to extensive green roofs.

Regional facade materials serve as a visible contribution to sustainability and identity - the natural stone Kehlheimer Limestone is sourced in the immediate vicinity of Regensburg.In order to fully utilize the design possibilities of a natural stone facade, distinctive surfaces were created on the individual parapets with the help of stone masonry methods such as hammering and tooling.

This creates noticeable variations and fine nuances in light reflection and shadow formation, further enlivening the curved facade.Precision and consistency in the implementation of fewer but more essential design elements such as curves, materials and surface finishes characterize the building also lending it a timeless quality.These properties, as well as the calm and precise design aspects, constitute a prerequisite for joining the many successful and important buildings in Regensburg for the long term.

 

Material Used :
1. Facade:
a. Limestone: Kelheimer Auerkalk C-60, Kelheimer Naturstein
b. Structural Glazing: FW 50+, Schüco 

2. Windows: Aluminium, AWS 75.SI,Schüco
3. Flooring: Carpet: Object Carpet SL-Allure / Tiles: Living Ceramics, Bera Beren
4. Glass Doors: Janisol, Jansen
5. Glare Protection: Textile, 119, Silent Gliss
6. Interior Glass Walls: Life 125, Lindner
7. Soundproofing: Acoustic Ceiling, Ecophone Master SQ
8. Roofing: Extensive Green Roof: HydroProfiLine 
9. Elevator: Schindler 3300 / 5500
10. Interior lighting: Luminaires: Regiolux Hokal 
11. Interior furniture: Customized; Schreinerei Strohmeier

Partagez ou ajoutez Head office REWAG à vos collections
Crédits de projet
Produits utilisés dans le cadre de ce projet
Nippon Shinyaku-Koku
prochain projet

Nippon Shinyaku-Koku

Bureaux
Kyoto, Japan - Construction terminée in 2021
Voir le projet