Hastings van Nunen House

Hastings van Nunen House

Architecte
Ian Moore Architects
Lieu
Sydney NSW, Australia | View Map
Catégorie
Maisons privées
Daniel Mayne
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
Ceiling lightBEGA
Side chairKnoll
FabricantsCaroma
FabricantsDulux Australia
FabricantsFisher & Paykel
FabricantsHAY

Fiche technique du produit
Ceiling light
by BEGA
Side chair
by Knoll
Fabricants
by Caroma
Fabricants
Fabricants
Fabricants
by HAY

Hastings van Nunen House

Ian Moore Architects en tant que Architectes.

Set within the heritage conservation area of Surry Hills, Sydney, this project is the extension and reworking of a former Butcher’s Shop.


Originally an annexe to the adjoining terrace house, where the butcher would have lived, the building was a shop at street level with two children’s bedrooms above, with a freestanding cool room in the rear yard. The original door openings linking the two buildings are still evident on both levels but were bricked in when previously converted to a separate residence. At the same time, the original shop front was removed and the floor level of the front room raised to insert a timber floor. A rudimentary kitchen and stair had also been inserted in the space between the rear of the shop and the original cool room, which was converted to a bathroom with an additional bedroom added above.


The brief was to create a new kitchen and rooftop extension to house the main bedroom with ensuite bathroom while maintaining the original butcher’s shop as the main living space. Conceptually the new work is a ‘Z’ shaped element, consisting of the horizontal kitchen leg at the lower level, running towards the rear yard, a vertical stairwell and another horizontal leg on the upper level, running towards the street frontage, containing the main bedroom.


The new kitchen is at the intersection of the circulation paths to the rear yard, stair and bathroom, with the design of the circular end to a ‘hockey stick’ kitchen bench forming the pivot point for all these movements and a family table at the centre of the home. The fully tiled walls of the kitchen are a reference to the original butcher’s shop tiling, which is still intact on the internal walls of the living and dining area at the front of the house.


The third storey addition is set back from the existing parapet, maintaining the original building form to preserve the heritage character of the existing, while allowing for the insertion of a small roof terrace between old and new. A freestanding wardrobe unit forms the bedhead, with the ensuite to the rear beside the new stair.


The ‘Z’ shaped additions are expressed as a contemporary insertion and clad in white aluminium composite panels, to contrast with the original brickwork. The new kitchen floor is polished concrete while the upper levels have black linoleum flooring.
The owners are an art consultant and an art director/artist and their two young boys, with the house to provide hanging and display space for their art collection.

Featured Projects
Latest Products
News