Grain House

Grain House

Architecte
Hayhurst and Co
Lieu
Hackney, London, UK | View Map
Année du projet
2019
Catégorie
Maisons privées
Kilian O'Sullivan

Grain House

Hayhurst and Co en tant que Architectes.

Grain House is a remodelled and extended Victorian, semi-detached property in the de Beauvoir Conservation Area in Hackney, north London. Designed for a young family, the house connects original and new living spaces and creates a visual link from the entrance, through the family spaces to the garden and on to the new artist’s studio at the back of the site.

photo_credit Kilian O'Sullivan
Kilian O'Sullivan

Prior to the works, the house was arranged as a series of small, cellular spaces with only a narrow ‘servant’s stair’ connecting the living spaces on the lower and upper ground floors. Then new design dramatically reconnects these living spaces with the creation of a 2-storey courtyard at the heart of the house that is home to a new Japanese privet tree and a sculpture by Annie Morris.

photo_credit Kilian O'Sullivan
Kilian O'Sullivan

Grand staircases, the original one leading upwards and a new one leading downwards, present a threshold between the formal spaces to the Victorian property and the contemporary living spaces below.
The new staircase wraps around the courtyard providing views of the upper branches of the tree and different views through the house and garden as one moves from one level to the next. At the lower ground floor level, the extension helps define the relationship to the garden, with a picture window from the kitchen and a window seat to the dining space.

photo_credit Kilian O'Sullivan
Kilian O'Sullivan

The palette of materials includes hand-made tiles, natural lime plaster, pre-patinated copper and charred larch. Native timbers were sourced, where possible, and were combined to create a distinctive kitchen made by Sebastian Cox.

photo_credit Kilian O'Sullivan
Kilian O'Sullivan

The materials have been sourced to age with the property so that they mature over time, providing a rich texture of weathered and patinated finishes.  The studio, shaped in response to the profile of an old summer house, takes the form of a magical imaginary woodland creature nestling amongst the trees: like a piece of inhabited sculpture.

 

Crédits de projet
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News