grafted, hotel pfösl

grafted, hotel pfösl

Architecte
bergmeisterwolf Architekten
Lieu
Bressanone, Italy | View Map
Année du projet
2017
Catégorie
Hôtels
gustav willeit

grafted, hotel pfösl

bergmeisterwolf Architekten en tant que Architectes.

Selected in a private-sector competition, the project involved the renovation, extension and construction of the new façade for the historical hotel building, along with three new chalets, conceived as a single large-scale ensemble in the midst of the countryside. As a new layer overlapped with an existing structure that has already developed multiple strata over the years, the project aimed to re-establish a unified appearance, conversing freely with the surrounding landscape and the three chalets in the woods.

photo_credit gustav willeit
gustav willeit

Inspired by a fragment from the wooden frame of the farm’s old barn, the new façade redefines the silhouette of the principal corpus and provides support for the new balconies, like a large stage in a theatre, generating an intermediate space that affords a view of the landscape on one side and the older building on the other. The extension is structured like a long concrete wing, projecting out from the older building and subsequently inflected at an angle, adapting to the changes in relief.

photo_credit gustav willeit
gustav willeit

3 houses form an ensemble, are and act as three compositions and fan out into the landscape. The planar shifting of the surface creates directions and axes, directions of existing mountain peaks. The horizontal shifting causes the different elevation in the height layers and thus also the different perspectives of the three composition. At the foot of the forest, each positioned on concrete slabs, floating above the topography, above the landscape that flows underneath. The wooden gabled houses seem to become one with the forest because of their dark colour, they integrate itselfs into it. The landscape itself flows below and in between. In addition in the background the tree existence, the forest, encloses and takes them up. The dark colour completes the desired impression. The buildings form one unit. They play with spaces, position and mutual proportion.

photo_credit gustav willeit
gustav willeit

The black-brown laths continue the facade over the roof, giving it a monotonous, floating character. The large cantilevered terrace is integrated and allows the inside to merge with the outside. The houses are accessed by means of a wooden bridge and a covered entrance. In the interior, the shape of the roof remains perceptible and can be experienced. Is possible to notice the wall and roof development. The roof spikes give form and proportion. Noticeable both outside and inside and through the white glazed spruce wood. The tip strengthens again the axis in the roof and the fan-like shape. The buildings grow out of the landscape and allow the landscape to flow through in between. The buildings are interdependent and reinforce each other in form, distance and positioning. Structures that enter into relationship are connected by their appearance, like a unit and stand individually by themselves.

photo_credit gustav willeit
gustav willeit
photo_credit gustav willeit
gustav willeit
photo_credit gustav willeit
gustav willeit
photo_credit gustav willeit
gustav willeit
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Dark wooden reticular structure, lignoalp
2. Flooring: Wood, lobis böden and zimmerei mittermair   
3. Windows: Glass and metal, Haitec
4. Interior lighting: Led-tec d.M&A Ohg
5. Interior furniture: Wood, Erlacher

Crédits de projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
Interior furniture: WoodErlacher
Interior lightingLed-tec
Facade claddingLignoalp - Damiani Holz & Co.
Flooring: WoodLobis Boden
Fiche technique du produit
Interior furniture: Wood
Interior lighting
by Led-tec
Facade cladding
Flooring: Wood
Featured Projects
Latest Products
News