Golf House

Golf House

Architecte
Mariano Fiorentini
Lieu
Funes, Santa Fe, Argentina | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Maisons privées
Ramiro Sosa

Golf House

Mariano Fiorentini en tant que Architectes.

Golf House is located within a gated community on the outskirts of Rosario on a 2006 sqm rectangular lot overlooking a golf course. In addition to maximizing land use to respond to an extensive program of needs, the project explores the duality inherent to this type of urbanization, seeking to achieve a balance between: open/private, natural/urban, large/domestic, exposed/safe, imposing/austere, heavy/ethereal.

photo_credit Ramiro Sosa
Ramiro Sosa

On the basis of an orthogonal plot that consolidates the buildable limits of the land, barriers are created on the boundaries and an urban façade is clearly defined, allowing the largest portion of land to extend towards the background and the golf course.

photo_credit Ramiro Sosa
Ramiro Sosa

A concentric distribution allows the program to be organized around a double height partly-open single room, which together with two superimposed stairs provides direct access to each of the rooms of the house, minimizing the routes within the three levels that make up the project: a "social" ground floor with service units, a basement for leisure purposes and a more private upper floor.

photo_credit Ramiro Sosa
Ramiro Sosa

The central living room is surrounded by four intermediate voids that act as articulating filters with the outside, allowing natural light to spread in all directions and protecting the intimacy of family life: a glazed garage to the west that reveals the street; a semi-covered patio to the north that announces the main access; a terrace on the upper floor to the south that cuts out the sky; and a central patio to the east that defines the spatial continuity between the interior, the gallery and the golf course.

photo_credit Ramiro Sosa
Ramiro Sosa

The large glazing of these intermediate spaces -with their contrast of transparencies and reflections- place the living room in the great “all-seeing eye” by organically integrating all the activities of the house, thus creating a domestic and pleasantly controlled environment within a large scale spatial proposal. From the outside, the house is perceived as a solid unit, like a large concrete container that floats austerely over two voids: a central one that defines the vehicular entrance and allows the entire terrain to be visually traversed, and another foreshortened -next to a pedestrian path- that leads to the interior where the main entrance and the direct passage to the barbecue area (quincho) are located.

photo_credit Ramiro Sosa
Ramiro Sosa

From there, the hueg block of concrete unfolds towards the landscape and mirrors the undulating topography of the golf course to generate a zigzagging series of fills and voids that, due to the effect of light, causes reflections and shadows to permeate its hues in a balanced way into the everyday life events that take place in the 838 sqm of Golf House.

Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News