GLOW 2010

GLOW 2010

Architecte
Predock_Frane Architects
Lieu
Los Angeles, United States | View Map
Année du projet
2010
Catégorie
Boîtes de nuit

GLOW 2010

Predock_Frane Architects en tant que Architectes.

For the 2010 allnight GLOW festival in Santa Monica California we are proposing a linear spatial construction that links the city to the Pacific Ocean. Working with the site of an existing boardwalk, we intend to make visible the connection across the sand to the edge of the ocean. This is a physical “land bridge” connecting the urban landscape of Santa Monica to the edge of the water, but also a conceptual leap that transitions from the “logics” that define the city to the those of the ocean. Taking the vertical nature of the city and merging it with the horizontal impulses of the pacific, we are proposing a visceral and intense space.


Composed of luminous lines of color (Electroluminescent wire - EL wire), the ambitous scale of the project is a relatively simple construction with only six fixed poles as primary support (see diagram). From the boardwalk, the piece begins with serial vertical lines that gradually transition and twist toward the horizontal. Emerging from the tunnel of glowing lines at the edge of the water, a space is defined akin to the classic California beach campfire - a gathering spot - where the wildness of the ocean is made present in sound and smell. Instead of a literal fire, a glowing orb defines the center of this space, slowly transitioning in color and pattern over the course of the night.


The overall piece is interactive at several levels. As a spatial contstruct, movement through the piece is transformational and sensate. Along the edge of the water the EL wires hang more loosely which will naturally act as a field of motion in the wind. As a funnel and gathering space the piece encourages social grouping and interaction. Lastly, from discreet angles the piece will be perceived in different ways, from the North and South appearing as a bridge-like element that filters movement up and down the beach, while from the East and West a tube of space linking boardwalk to water’s edge.


Crédits de projet
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News