Gir Vihar Eco Resort

Gir Vihar Eco Resort

Architecte
d6thD design studio
Lieu
Gir, Gujarat, India | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Hôtels
Inclined studio

Gir Vihar Eco Resort

d6thD design studio en tant que Architectes.

On the edge of Gir lion sanctuary, lies the Gir Vihar - home to 20 cottages; designed by village based architect Himanshu Patel from “d6thD” design studio with overt principle of vernacular architecture in mind.

photo_credit Inclined studio
Inclined studio

Design Philosophy:

The concern for climate as well as economic and cultural sustainability has been looked to incorporate into design without which sustainability may not work in the Indian context. Rather spending millions on the best technology to create the greenest of green building when very few Indians can associate with them and even fewer can afford, architect have come up with simple, established and honest practice offered by vernacular architecture.

photo_credit Inclined studio
Inclined studio

The old construction techniques like rubble stone packed foundation, load bearing walls, arches, dome and pitched roofs have been used. Locally available materials like sand stones, bricks and terracotta tiles are not only serve to be economical but also attempt to someday instill a feeling of pride and belongingness among the visitors.

photo_credit Inclined studio
Inclined studio

Design Explanation Text:

Site-

The site was actually mango farm having trees at 30 feet interval in grid. Considering the huge foliage of mango trees, it was very challenging to build cottages without chopping out the trees and this constraint of the site became the source of creativity and ingenuity. Architect came up with the triangular shaped cottages which took the place around mango trees effortlessly and beautifies the scheme. Also looking at an earthquake prone zone of the site location, using stable triangular form is wiser choice especially when the entire structure is built with load bearing walls out of locally found sand stone in order to minimize the use of cement concrete.

photo_credit Inclined studio
Inclined studio

Entry-

As one enters the site, one is welcomed with a distant eye pleasing view of various plays of geometries and volumes but ambiguity and uncertainty hold one’s hand until one walks to a more distinguished reception area which is covered with dome and vibrantly glows with the rays of light from the skylight above.

photo_credit Inclined studio
Inclined studio

Cottages-

All cottages are north south oriented in order to take in the diffused north light in balconies from where the couple spends most of time enjoying the panoramic view of adjoined forest. What acts as a foyer space for the ground floor turns to be the balcony for upper floor when the triangles are stacked systematically. A certain flavor of awe and possibility takes birth when one views the vastness of life from the converging triangular balconies. Moreover, L shaped staircases leading to the upper floors add play and offers various perspectives to enjoy the beauty of solid stone mass created due to bathroom walls in south.

photo_credit Inclined studio
Inclined studio

Dinning-

Centrally placed restaurant block on the site is designed to be the most flexible and comfortable to all. The central spiral stone pillar supporting the hexagonal roof acts as a pivot for the entire site wherein all activities smoothly flow around the block. The large brick arches of the dining hall interestingly frame the scenes of the exteriors and the extended outdoor seating sensitively blurs the boundaries of open and built.

photo_credit Inclined studio
Inclined studio

Surroundings-

The free-flowing spaces and the uninterrupted movements all minutely add up to create a drama wherein visitors’ inquisitiveness urges them to experience something unique and unexplored step by step. The undisturbed, uncut mango trees proudly stand between the buildings which become an inseparable and important part of the architectural vocabulary. Inbuilt sit outs from sand stone below mango tree allow for an intimate interface with the outdoors where you actually wouldn’t need a book.

photo_credit Inclined studio
Inclined studio

Stone walls using locally available sand stone in its naked form gives the entire resort a very natural feel. Clay roofing tile and exposed stone surfaces will gradually get covered with radiant moss; nature will fight its way back. Living in a forest is all about witnessing this war.

photo_credit Inclined studio
Inclined studio

When such simplicity and human craftsmanship is given the highest value, it is then that the architect’s idea of design comes to life and a resort like Gir Vihar starts to blossom to its ultimate potential.

Caption
Caption
Caption
Crédits de projet
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News