FGC Staff Training Center

FGC Staff Training Center

Architecte
AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque Arquitectes
Lieu
Carrer de la República, 1A, Sabadell, Spain | View Map
Année du projet
2018
Catégorie
Ateliers
José Hevia

FGC Staff Training Center

AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque Arquitectes en tant que Architectes.

The new Staff Training Center of the Generalitat de Catalunya Railways (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) emerges from the idea of reusing the old Sabadell-Rambla station, recently shut down due to the opening of the new branch that extends and renews the line in 4 stops (Can Feu, Plaça Major, Creu Alta and Parc del Nord). This intervention must be a European benchmark in the training of the railway personnel.

photo_credit José Hevia
José Hevia

 Although the classroom will be developed on the railway tracks, the project wants to take into account the relationship with the city. The closure of the facilities, which took place over a year ago, has damaged all of the coatings, either because of a lack of ventilation or an excessive moisture in the basement floors, and also due to a lack of maintenance regarding the façade on street level, where a certain air of semi-abandonment is perceived.

photo_credit José Hevia
José Hevia

 The project is proposed in 3 phases:

photo_credit José Hevia
José Hevia
  1. Sanitation and restoration of the damaged parts because of the lack of maintenance throughout station. Two lanes are activated inside the tunnel to be able to access it and carry out the maintenance practices in the railway tracks.
photo_credit José Hevia
José Hevia
  1. Installation of the Training Classroom on top of the actual track, defined by two small volumes and a suspended ceiling that, together with a change of pavement, indicates the area. In this room classes will be given, and projections and cabin simulations will be possible, among others.
photo_credit José Hevia
José Hevia

3. Redefinition of the façade, tortured by the different interventions, emphasising its patrimonial value. This façade, made up of columns, will be framed, under the capitals, by a continuous glass board defined by some minimal metallic contours. The ventilation grilles are formally integrated, and the upper balustrade is completely restored.

Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News