FFAT

FFAT

Architecte
Arquitectos Anonimos
Lieu
Vila Nova Gaia, Portugal | View Map
Année du projet
2006
Catégorie
Maisons privées
Abel Andrade

FFAT

Arquitectos Anonimos en tant que Architectes.

The seaside around the town centre of VN Gaia (the city where we made this project) is undergoing a violent residential occupation with the ensuing conversion of its nature state. The fragments regardless architecture have piled up in disorderly ‘suburbia’, hidden under a shapeless agglomeration of private houses.


The project came about after consideration given to the concept of a small house, and we have tried since the beginning to involve ‘reality’ as one of the decisive factors in this work. It indeed helped to reveal the project. In that sense, two criteria led to the final solution: on the one hand, by using the urban plan statutory regulations restricting the perimeter and the possible location of the building; and on the other hand by manipulation of the interior space in relation with the neighboring buildings. The starting point in developing the building was the maximum volume allowed, which in the course of the design process has been manipulated in order to create the roof terrace that allows a view of the sea. The excessive proximity of the adjacent houses led to an architecture closed off to its neighbours. The dark waterproof plywood of the facade served as ‘spacesuit’ that protects against the ‘radiation’ of the reality, its context and its territory.


The interior is completely white, with distinct temperatures of colour. The two skylights bring permanent day-light to the house, even when the exterior ‘skin’ is entirely closed. The insertion of the skylights makes an improvement to the sunlight and ventilation while providing privacy to the interior life. At the same is a contrast to the accuracy of the ‘black box’ dimensions. It is a way to face the challenge of building in such small allotments.

Featured Projects
Latest Products
News