F. Mitterrand Media Library - Les Capucins

F. Mitterrand Media Library - Les Capucins

Architecte
CANAL architecture
Lieu
25 Rue de Pontaniou, 29200 Brest, France | View Map
Année du projet
2017
Catégorie
Bibliothèques

Centre de Visiteurs
Histoires par
CANAL architecture

Alki
Valérie de Calignon / CANAL architecture
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
ChairsAlki
FabricantsRosa Gres
FabricantsLouis Poulsen
FabricantsNedZink B.V.
FabricantsFigueras
FabricantsFritz Hansen

Fiche technique du produit
Fabricants
Fabricants
Fabricants
Fabricants
Fabricants

Médiathèque François Mitterand

CANAL architecture en tant que Architectes.

The Francois Mitterrand - Les Capucins multimedia library is deployed on 10,000 m², under the metallic and glazed roofs of the former workshops of the Arsenal of Brest. Inhabited by giant pieces of furniture, the 19-meter high and 65 meter long « Stone Nave » is the acces key to the fluent and fun spaces offered to users : reading, multimedia, video games, projection, auditorium, exhibition, café, digital canteen.

photo_credit Canal Architecture, P. Ruault, J.F. Moliere
Canal Architecture, P. Ruault, J.F. Moliere

The Brest Media Library is the first equipment built inside the rehabilitation project of the former military arsenal located on Capucins plateau.From the tramway or the cable car station – which links the city center to the Capucins plateau – the visitor is naturally invited into the « stone nave », real showcase of the media library on public space. This nave stands as a large foyer, not intimidating but welcoming, both spectacular and domestic. Some gigantic pieces of furniture inhabits this space, support of many activities to come : theater, projections, concerts, public readings, dance shows.

photo_credit Canal Architecture, P. Ruault, J.F. Moliere
Canal Architecture, P. Ruault, J.F. Moliere

The place is "out of the ordinary" in many ways.
The site ... by its dimensions and its history.
The program ... by its ambition and its generosity.
The work of the architects was itself out of standards, because everything (facades, frameworks, layout, furniture, showcases, lighting, signage ...) had be drawn and selected by them, with the complicity of the media library team.

photo_credit Canal Architecture, P. Ruault, J.F. Moliere
Canal Architecture, P. Ruault, J.F. Moliere


Thus, it is possible to stroll across the 10 000 m² of public spaces without any obstacle,  to seamlessly cross different worlds, from the smallest to the biggest scale. This path is designed as a succession of scenes and atmospheres, with sets of lighting, reflections, materials, colors, and a particularly careful acoustics. Architectural paradox: to preserve the "smartness of the place", everything had to be rebuilt, with structural independance from the preserved walls.
This was an opportunity for the local companies to do a fine job of implementation (steel, concrete, glass) in reference to the knowledge of the elders of the Arsenal.

photo_credit Canal Architecture, P. Ruault, J.F. Moliere
Canal Architecture, P. Ruault, J.F. Moliere

To conclude, or to begin with, the Capucins site lacked an urban facade, identifiable from the city. It was early decided to restore the original design of the roofs, which had been modified around 1930. The five gable walls, turned over, are visible from the other side of the Pennfeld, wich is the city center and the starting point of the cable car. This shape became the brand of the new multimedia library François Mitterrand.

Médiat. François Mitterrand

Alki en tant que Chairs.

La médiathèque François Mitterrand est la dernière née d’un réseau de huit bibliothèques disséminées dans la ville de Brest. Sa fonction principale est de proposer au public des documents variés pour répondre à ses besoins en matière de loisirs, de culture, d'information et de formation. D’une superficie de 9 700 m2, la médiathèque regroupe pas loin de 500 000 documents (120 000 en accès libre et 350 000 en réserve). Installés aux quatre coins du bâtiment, nos chaises et fauteuils Kuskoa permettent à bon nombre de curieux, de s’instruire en prenant le temps.

photo_credit Valérie de Calignon / CANAL architecture
Valérie de Calignon / CANAL architecture
Cette histoire est disponible en plusieurs langues
Crédits de projet
Chairs
Acoustics
Project manager consultants
Produits utilisés dans le cadre de ce projet
Space Garden, Inceptech
prochain projet

Space Garden, Inceptech

Bureaux
Budapest, Hungary - Construction terminée in 2020
Voir le projet