Estudi 1700

Estudi 1700

Architecte
Nordest Arquitectura
Lieu
Palau-sator, Girona, Spain | View Map
Année du projet
2018
Catégorie
Bureaux
Filippo Poli

Estudi 1700

Nordest Arquitectura en tant que Architectes.

The building of the new office from NordestArquitectura is placed in an old barn in Palau-Sator, an old medieval village in Girona, Catalunya.

 

The project trys to respect all the original building elements, showing them the maximum possible and accepting the modified parts during the life of the building, keep the once that are useful and deleting the once that can’t be useful for the new use of the building.

 

The renovation and its materializations dialogues with the original materials through the contrast and the overlaying of the new materials that make up the different spaces that form the needs program of the new office.

 

The spaces organization and its distribution respect the logics of the current structure and its adapted to the new functional requirements. On the ground floor there are the public parts of the program, reception, meeting room, multifunctional space, storage and services. The distribution is solved with three close volumes and another one semi open volume. These four volumes are placed on the corners, and it allows freeing a cross shape space in between them for the circulations and multifunctional space.

 

At the same time, this central space of circulations is related with the outside square with the big glazing from the entrance, on that way, the inside becomes a continuity of the outside public space. The other uses of this level are placed into the boxes. The first floor is totally use as a working area. An open space without divisions, where the main character is a huge table where all the team is working in parallel. The organization of this space is done by the furniture, table and shelves, custom made and special designed for the context of this project; they define the organization characteristics of this level.

 

The intervention is solved using a few materials beyond the existing ones. Keep the original stone where it can be seen, plaster on the parts of the walls and ceilings that didn’t show the natural stone, concrete pavement with dilatations joints, which with its composition showed the importance of the existing brick pillar, light wood wall divisions that wants to contrast with its lightness with the heaviness of the stone walls. All the furniture, tables and shelves are made with the same materiality. The main staircase it’s reused, we finish it with natural ceramic bricks, material that is present in other parts of the building. The railing is simply solved with ropes. All the functional and service parts (kitchen, storage, clothes cupboards ...) are placed inside the depth of the wood walls of the volumes. The entrance door, is made of wood, inside with the same finish as the rest, on the outside, it’s burned to achieve a finish with a special integration with the surrounding, and to get a protection.

 

The project has solved all the interactions between different materials, in between the old and the new, using joints. Joints that are materialized with void, with the absence of material. Is with that way, that we wanted to enhance the presence and the original essence of the building, because the new materials are simply overlie on the old materials, they never touch each other.

Featured Projects
Latest Products
News