Embankment in the Pavshinskaya Poyma

Embankment in the Pavshinskaya Poyma

Architecte
Basis architectural bureau
Lieu
Красногорск, Moscow Oblast, Russia | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Côtes

Parcs/jardins

Espaces verts urbains
Basis architectural bureau

The embankment in the Pavshinskaya Poyma

Basis architectural bureau en tant que General Architect and Constructor .

Basis studio has been working on the Pavshhinskaya Poyma embankment project for the past six years and is continually working on it. In the initial stage of the project, the studio held public hearings and worked actively with the residents of the area. Basis studio has received a lot of positive feedback from users of the public space thanks to civic engagement and the high quality of the implemented project. The architects managed to find common ground between residents and real estate developers and channel the situation in a positive direction. 

photo_credit Basis architectural bureau
Basis architectural bureau

The design and functions of the embankment in Pavshinskaya Poyma are determined by the context. It is a 'buffer zone' between two large 'clusters': the dense residential development without courtyards and the large shopping and exhibition complex located on the opposite side of the river. The area is used by the residents of the neighbourhood as a community space and by the residents of Krasnogorsk as a downtown area. These groups with different interests had to be separated while creating universal elements that all groups could use if they wished. 

photo_credit Basis architectural bureau
Basis architectural bureau

The amphitheatre, for example, is designed with ergonomically shaped backrests with different inclinations making it comfortable to both sit on and lay back as on a lounge chair. Residents from nearby can work on their laptops, sunbathe or do yoga, while those who come for a walk can listen to an evening concert, meet friends or just relax by the water. 

photo_credit Basis architectural bureau
Basis architectural bureau

The promenade is designed with a variety of wide and narrow zones. The wider areas have different functions: a green space with benches and old willow trees, sun loungers with new trees, picnic areas by the water, an amphitheatre. The narrower areas are transit, with only a pedestrian zone, a running track and illumination. 

photo_credit Basis architectural bureau
Basis architectural bureau

Ivan Ohapkin, head of the Basis studio: 'We created this feeling of entering a new room through a corridor. In addition to visual diversity, such transit areas make it possible to avoid oversaturating the place and to make the key attraction points less crowded. Without the different zones, the promenade between the two urbanised 'clusters' would become overcrowded with people and functions, making it an uncomfortable place to be in. We have separated the pedestrian flows by making an upper and lower promenade, which is easy to access with an extensive pathway system."  

photo_credit Basis architectural bureau
Basis architectural bureau

The design emphasises the natural feel of the space: healthy trees have been preserved and new moisture-loving maples and willows have been planted, which will soon provide shade meanwhile creating a lively atmosphere. It's easy to access the water, where you can have a picnic or just sit by the river.  

photo_credit Basis architectural bureau
Basis architectural bureau

The paving pattern is inspired by the natural gradient of the river, changing gently from darker tones by the water to lighter ones by the shore. The ripples in the pavement pattern echo the ripples in the water. The retaining walls use arch concrete with a geometric pattern, emphasising the play of light and shadow. 

photo_credit Basis architectural bureau
Basis architectural bureau

The new lower embankment makes it easy to access any point of public space from the courtyards of the high-rise buildings (the 'quiet zone'). The quiet zone was the first to be designed; this area has strong winds between buildings. With this in mind, the studio designed beehive-shaped pergolas with swings, whose main function is to diminish the winds and provide shelter from sun and rain. It was important to accurately design the landscape: a large number of pyramidal poplar trees have been planted around the perimeter of the courtyard to protect it from wind and noise. The studio also designed bespoke complex parametric benches, low stage areas and paving to suit the design concept for this area.

Featured Projects
Latest Products
News