Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
Toilet PartitionsMerino Restrooms
ZMS Nylon Series
E3 Ceramic Steel White Marker Board And Chalk Board Writing SurfacePolyVision
e3 CeramicSteel Writing Surfaces
Toilet Flooring And CladdingSomany Ceramics Limited
Portland Gris
Patch FittingsDORMA HÜPPE
Alluminium WindowsJindal Steel
Clear Float Heat Strengthened Single And Laminated GlassSaint-Gobain Glass HQ

Fiche technique du produit
Toilet Partitions
ZMS Nylon Series by Merino Restrooms
E3 Ceramic Steel White Marker Board And Chalk Board Writing Surface
e3 CeramicSteel Writing Surfaces by PolyVision
Toilet Flooring And Cladding
Portland Gris by Somany Ceramics Limited
Patch Fittings
Alluminium Windows
Clear Float Heat Strengthened Single And Laminated Glass

Ekya Byrathi

Mindspace en tant que Architectes.

This is the fourth school we were doing for our client, the CMR Group of Institutions. The idea of the EKYA brand of schools was established over the last few years, hence certain standards and details had to be repeated from one school to another, yet our intent was for each campus to have its site-specific identity. The school is from Kindergarten to class 12; hence we had to design for different age groups with different sensitivities.

 

The KG and lower primary section was treated as a school within the school, having its own separate entrance, play area etc. The site was abnormally long and narrow with the longer sides facing east and west. Out of the site extent of 2 acres, 1 acre is left open for the playground. A decision was taken to locate the school building in the front part of the site so that it does not overlook the apartment on the adjoining site as also to have the playground on the rear free of vehicular traffic. One of the longer sides of the school faces west.

 

However, the school closes at 3 pm and the windows are designed to shield the western sun, up to that time. A movement spine runs across the length of the building bringing in natural light and acts like a wind tunnel. Two large volumes are carved out, opening the spine in the lateral directions. The main staircase becomes an amphitheater as a culmination of the spine and also connecting upper levels. Corridors at different levels open up to create spaces of different volumes to address age groups of different sizes, creating informal learning spaces, storytelling areas etc. under the skylight. The playground on the rear doubles up as an assembly area. The rear facade of the building is designed to respond to this, by creating a stage and proscenium.

 

Material Used :
1. Saint Gobain - Clear Float Heat Strengthened Single And Laminated Glass.
2. Polyvision E3 Ceramic Steel White Marker Board And Chalk Board Writing Surface.
3. Jindal Alluminium Windows
4. Toilet Flooring And Cladding - Somany Portland Griss(2'0"X2'0")  And  Glossy White  (1'0"X2'0") 
5. Merino Toilet Partitions - Zms Nylon Series
6. Dorma Patch Fittings

Featured Projects
Latest Products
News