Dual House

Dual House

Architecte
Axelrod Architects

Pitsou Kedem Architects
Lieu
Tel-Aviv, Israel
Année du projet
2016
Catégorie
Maisons privées
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
SofaFlexform
washbasinCeramica Catalano
LampDCW éditions
N°411 | Floor lamp
FabricantsBulthaup
FabricantsHabitat

Fiche technique du produit
Lamp
N°411 | Floor lamp by DCW éditions
Fabricants
Fabricants
by Habitat

Dual House by Axelrod Architects + Pitsou Kedem Architects

Axelrod Architects en tant que Architectes.

A duplex house located in a small neighborhood north of Tel-Aviv, Israel, resides two families of close friends. Both are well attuned to modern architecture as owners of construction technology solutions businesses.The goal was to design two different single family houses, each with its own unique plan, and still maintain a unified and coherent architectural element.


The architecturaldesignsets a dialogue between the modernist basic principlesof the early 20th century ofbasic, simple anddecoration freegeometry, and the latest technological solutions that can be used in today’s homes.


The first Houseis composed of two basicshapes that create aminimalistic and balanced composition. It contains two concrete masse, withone floating on top ofthe other and creates afeathery feeling despitethe massive materials. These twoshapesextend overahorizontal axis.some parts areoverlapping whilein otherareas they detachand break outopposite directions.


The meeting point of these two masses isa vertical axis that cuts the horizontal positionwith a use of a staircase that goes through all levels of the house. These oppositesacross the horizontal and vertical lines create the architectural conflict and strain.The two masses also enable clear functional separationwiththe lower mass containing the public spaces and the upper one hosting the private section.


The upper unit is a box that opens up to the view. The interior functions are separated by partitions while ensuring all facing the open view.The lower structure delivers an open space that is connected to the outside. Without a formal entry point, these openings merge the interior and the exterior and allow a daily and unformal passage between the inside and the outside.


The floating mass at the top provides shading to the parts below and thus creates an outdoor space that feels like an integral part of the interior. The yard and swimming pool are part of the structural composition as well, and made of clear and minimalistic lines.


To enhance the minimalistic design, the materials used provide a sense of rawness, sincerity and coherency. The exposed and clean concrete gets a lighter and more open interpretation thanks to the constructive technology that allows the usage of big openings, a wide open floor plan and the hovering of the upper mass into the open view.


Featured Projects
Latest Products
News