DOM3PRIZE 2016 COMPETITION _ Winner

DOM3PRIZE 2016 COMPETITION _ Winner

Architecte
TUAN&CO. arquitectura
Lieu
Marbella, Spain
Année du projet
2016
Catégorie
Paysage résidentiel

Plans directeurs

Parcs/jardins

Community by design

TUAN&CO. arquitectura en tant que Architectes.

The DOM3 PRIZE Competition 2nd Edition provides a privileged and perfect setting of 6 ha in Marbella, Spain, to inspire the creation of a harmonized architectural project of semi-detached villas and apartments where contestants manage to unify architecture, landscaping and interior design. To grant quality and breadth to space, both private and community, to enjoy the experience of Marbella with all the senses. This is the challenge. The proposal raises the integration of the community in its landscape in a respectful manner with the ground and with the Mediterranean culture. Through the search for a balance between landscape and architecture, a development with sustainability criteria that aspires to the consonance with the site is proposed. The implantation is resolved with a double line of houses that rigorously follows the layout of the contour lines. Taking advantage of the marked topography, we achieve that the second line is always set about 6 meters above the first. Therefore, 100% of housing have, on the ground floor, panoramic east, south or west views. This principle of organization places the housing to the lower levels of the project to release the promontories of any building and concentrate the community life of the residential complex there. Coinciding with the ridge, a green axis is defined, connecting as a large park, the 3 plots with their respective pools, terraces, playgrounds and communal spaces. The car stays in the basement to transform the street into a long walk with a garden character, which returns the pedestrian dimension to the whole complex and allows the enjoyment of community spaces. Typological variety maintains two constants: regardless of program distribution, the waffle slabs structure allows living rooms of 60 m2 completely open and contemplates the full buildable volume, so that a home can be bought with 2 bedrooms expandable to 3 without the need of major works. The community space is organized around a pedestrian and bike path that also serves for firefighters intervention. That vial which follows the contour lines is adapted to the topography by a parametric "small wall-bench" whose section changes depending on the terrain profile. This system helps improve the integration of the urbanization and enliven the community space to give a social living character, fundamental to promote neighborhood relationships.

Crédits de projet
Concepteurs
Concepteurs
Architectes paysagistes
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News