Den Travoo
Laurian Ghinitoiu

Den Travoo

BOGDAN & VAN BROECK en tant que Architectes.

29 PRIVATE AND 12 SOCIAL DWELLINGS IN THE CENTRE OF HOEILAART | OPEN COMPETITION FOR PPP, ORGANISED BY THE MUNICIPALITY, 1ST PLACE

AWARDS Special mention in the category Collective Housing, ArchiZinc Trophy 2014 | Nominated for the Mies van der Rohe Award 2015 | Nominated for Building of the year award 2016, Archdaily

photo_credit Laurian Ghinitoiu
Laurian Ghinitoiu

The existing architecture, heterogeneous in style and typologies, has partially disrupted the historical identity of the village. The incomplete perimeter and lack of structure in the interior of the urban block participate to the poor appearance of the site. Compared to the rest of Flanders, the current building fabric of Hoeilaart shows a low density.

photo_credit Laurian Ghinitoiu
Laurian Ghinitoiu

The project therefore aims to densify the building block while respecting the original identity of the village. Through this densification, the existing fragmented space will turn into into a qualitative and coherent whole. Closing and redefining the perimeter of the block will help reinforce this central area of the village. A wide variety of typologies offers a qualitative range of dwellings. The outdoor space is designed as an extension of the bicycle and pedestrian network, while the inner green area is designed as a water garden referring to a historical stream.

photo_credit Frederik Vercruysse
Frederik Vercruysse

The project’s volumetry relates in a contemporary way to both historical and local urban qualities. The volumes, articulated with gable roofs, refer to the historical greenhouses of Hoeilaart, the Flemish town-square as well as to the archetype of the dwelling. The impact of the densification is limited: the volumes are kept low and compact, and don’t disturb the sightlines of local residents.

photo_credit Frederik Vercruysse
Frederik Vercruysse

• 2.000 m2 of zinc cladding for facades, ventilated (traditional method)
• 2.000 m2 of zinc cladding for roofs, non-ventilated with coated backside
• 10.000 meters of standing-seam to fold
• 990 m of connections between windows and facade
• 270 m of window sills in aluminum
• 21 km of temporary water-glass injection tubes in the soil to retain the water
• 510.000 litres of water-glass injected in the soil
• 9,5m spans of the wooden origami roof structure without intermediate supports or beams

photo_credit Frederik Vercruysse
Frederik Vercruysse
photo_credit Frederik Vercruysse
Frederik Vercruysse
photo_credit BOGDAN & VAN BROECK
BOGDAN & VAN BROECK
photo_credit BOGDAN & VAN BROECK
BOGDAN & VAN BROECK
photo_credit BOGDAN & VAN BROECK
BOGDAN & VAN BROECK

Material Used :
1. Facade cladding: VM Zinc, standing-seam zinc, white lacquered RAL 9002
2. Flooring: ceramic tiles
3. Doors: SAPA, black lacquered RAL 9005
4. Windows: SAPA, black lacquered RAL 9005
5. Roofing: VM Zinc, standing-seam zinc, white lacquered RAL 9002
6. Interior lighting: various brands
7. Interior furniture: custom-made furniture by a local carpenter for the collective spaces

Partagez ou ajoutez Den Travoo à vos collections
Crédits de projet
Energy performance
Entrepreneurs
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
Doors and Windows - black lacquered RAL 9005Sapa Building System
Facade cladding: Standing-seam zinc, white lacquered RAL 9002VM Zinc
Fiche technique du produit
Doors and Windows - black lacquered RAL 9005
Facade cladding: Standing-seam zinc, white lacquered RAL 9002
by VM Zinc
Sancho de Àvila Funeral Home
prochain projet

Sancho de Àvila Funeral Home

Crématoriums
Barcelona, Spain - Construction terminée in 2018
Voir le projet