Delft City Archives
Stefan Müller

Delft City Archives by Gottlied Paludan Architects and Office Winhov

Gottlieb Paludan Architects en tant que Architectes.

The distinctive brickwork of the new domicile for the Delft City Archives takes its motif from a bookshelf, and thus the architectural scheme is clearly manifested in the facade. 

 

The city archives's former premises were from the 1950s and were no longer big enough to house the collection. At the same time, the old building lacked a number of technical necessities.

 

In addition to Delft’s historical archives, is also a café, a publicly accessible reading room and offices for archive employees. These publicly oriented facilities are placed at ground level, which helps to highlight the city archives’ public function and significance. The rich relief in the facade connects the building to the elaborated tradition of brick buildings in Delft. The archives are placed on the other floors, where the collection is protected against water damage in the event of a storm surge or torrential rain.

 

The building is situated at the periphery of the business district in Harnaschpolder and looks out over its closest neighbour, the canal, as well as the park and old city quarter on the opposite bank. Space has been set aside for future enlargement in the gardens behind the archive building.

 

The project is a collaboration between Gottlieb Paludan Architects and Dutch architects Office Winhov. 

City Archive Delft

Office Winhov en tant que Architectes.

The Delft Archive is an important building for the city. It is the place to store and access the history of this old city; it is a treasure room, study room and time machine in one. The new archive building is situated at the closing head of a narrow park that connects the site to the historic centre of Delft. The building has a compact organisation with offices, workshops and reading rooms at ground floor and the archive depots in the floors above.

photo_credit Stefan Müller
Stefan Müller
photo_credit Stefan Müller
Stefan Müller
photo_credit Stefan Müller
Stefan Müller

The efficient layout allows for flexible use whilst supporting the sustainability of the building.  The public reading rooms are situated along the entire facade facing the park and form the welcoming address of the building. The brick facade expresses the timeless and robust character of the building with storage as its main purpose. The rich relief in the facade connects the building to the elaborated tradition of brick buildings in Delft. The white concrete plinth clearly refers to the image of the public buildings in the historic centre of the city.

photo_credit Stefan Müller
Stefan Müller
photo_credit Stefan Müller
Stefan Müller
photo_credit Stefan Müller
Stefan Müller
photo_credit Stefan Müller
Stefan Müller
Caption
Caption

Material Used :
1. Brickwork: Deppe Backstein-Keramik
2. Concrete: De Jong’s Betonbedrijf
3. Aluminium framework: Schüco

Crédits de projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
ChairsCrassevig
Aluminium frameworkSCHÜCO
ConcreteDe Jong's Betonbedrijf
BrickworkDEPPE Backstein-Keramik
Fiche technique du produit
Chairs
MIXIS RS by Crassevig
Aluminium framework
by SCHÜCO
Featured Projects
Latest Products
News