De Scheepmaker

De Scheepmaker

Architecte
vanOmmeren-architects
Lieu
Haarlem, Netherlands | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Appartements
Eva Bloem

De Scheepmaker

vanOmmeren-architects en tant que Architectes.

De Scheepmaker: contemporary Dutch housing for tailor-made living

A customised (ware)house where everybody lives like nobody else.

On the border of Haarlem's historic city centre, a new warehouse has been built. 8-storey residential complex, De Scheepmaker, is a new addition to the Dutch skyline, but is so logical that it looks as if it has been there for years. It is recognisable by its warehouse- inspired typology, stepped roofline, and vertical glass cut. The stepped terraces allow sunlight into the street and compliment the scale of the surrounding architecture. The contemporary translation of industrial brick architecture is discernible by the masonry details in the facade, a tactile feature also made interesting for passers-by up close.

 

Lessons from the construction crisis: customisable mass-production

De Scheepmaker is the latest inner-city development of this stature, appealing to its urban location because of the variety and uniqueness of the 55 dwellings – ranging from starter’s apartments to luxury penthouses. Despite being mass-produced, each house feels as though it is tailor-made. “We see mass-produced customisation as the solution for the future," says architect Joeri van Ommeren (1987). This is a lesson that he and his office, vanOmmeren architecten (VOA) learned from the construction crisis. VOA believes that every resident is entitled to a home that fits like a tailor-made suit.

 

Facilitating personalisation

In addition to the variety in floor plans, the design includes reasons for the resident to adapt the apartment to their own wishes. A thicker window frame is the place where, in time, a wall could be placed for children's room, or a daylit corner becomes an attractive seat for reading. Ground level maisonettes boast 5 meter high ceilings, providing opportunity for mezzanine living. It facilitates customisation, and it is up to the user to do it their own way. At VOA they call this ‘Design for Affinity’, in which residents are active participants in adapting their home to their desires.

 

Material Used:

1. Wienerberger – bricks - Ortega Falls

2. Kone – elevator - Monospace

Crédits de projet
Produits utilisés dans le cadre de ce projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct name
FabricantsVitra.
Bricks - Ortega FallsWienerberger
Ortega Falls
Elevator - MonospaceKone
Fiche technique du produit
Bricks - Ortega Falls
Ortega Falls by Wienerberger
Elevator - Monospace
by Kone
Featured Projects
Latest Products
News