Czech Ports building

Czech Ports building

Architecte
ADNS architekti

Petr Dvorak

Martin Nemec
Lieu
Prague, Czechia | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Marines
BoysPlayNice

Czech Ports building

ADNS architekti en tant que Architectes.

The project was created in a very confined space, defined in the area of a functional cargo port in Prague. On the north side it is limited by the functional river transhipment point, from the south by the future adjacent residential development.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

From the east, the land is bounded by the Vltava riverbed and by the line of the mobile flood wall. This mobile wall completely secures and protects the adjoining residential quarter of Holešovice from a possible flood tide and runs perpendicularly in the middle of the layout through the entire ground plan of the house.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The necessity to ensure technical access and, in the event of flood threat, the collision-free construction of the flood wall is also visible in the structural design of the house, where more than half of the building is above the possible river flood. Plain concrete is thus also admitted on the columns and the ceiling of the building.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The simple layout of the house, influenced by the possibility of the site, presupposes a simple and clear use and arrangement of the office layout. The flats on the upper floors, on the other hand, benefit from the view of Prague Castle and basically the entire level of the Vltava valley. Concrete, simple large-format slabs, copper and coloured metal sheets are comprehensible means of expression for the realisation of a geometric façade that transcribes the logic of the building's layout into its external envelope. The new office building houses the new headquarters of the Czech Ports Joint Stock Company. The lettable areas are situated on the second to sixth floor.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

On the upper floors, a pair of residential units is designed with a fabulous view of the Prague skyline and the bend of the Vltava River. On the ground floor of the building is a conceptual elevated space, designed for commercial lease, with a reception area adjoining the main entrance on the north side. The roof extensions, basement and mezzanine are intended to accommodate the technologies that ensure the operation of the building.

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

Team:

Architect and author: Petr Dvořák, Martin Němec

Cooperation on the implementation project: Petr Máša / JPa

Investor: České přístavy a.s.

Supplier: PORR a.s.

Statics: Miroslav Šváb

Photographs: BoysPlayNice

photo_credit BoysPlayNice
BoysPlayNice

The building is complemented by parking areas on the ground. The building and its architecturally coherent, non-symbolic expression must also be understood in the context of the surrounding area, which is essentially a regenerating port district today, originally with small factories and manufacturing plants, dating from the turn of the nineteenth and twentieth centuries. Subsequently significantly shaped by urbanisation and the encroachment of the building boom before the Second World War. The site is illustrated by panoramic views eastwards to the Vltava River and the dramatic scenery of its right bank, the slopes of Bulovka with its landscape features, the White and Black Rocks.

Crédits de projet
Photographes
Architectes
Architectes
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
FournisseursPORR
Fiche technique du produit
Fournisseurs
by PORR
Featured Projects
Latest Products
News