CROQUIS

CROQUIS

Architecte
Sò Studio
Lieu
China | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Magasins
Wen Studio

CROQUIS

Sò Studio en tant que Architectes.

Sò Studio launched the SAMO Image Store in Chongqing, 2019. The biggest highlight of the SAMO project is the application of systematically exterior façade design, which gives the façade an unfinished building structure appear. It allows the interior details to be displayed to the passing-by customers through the gaps on the façade. CROQUIS was impressed by SAMO’s Image Store. When Sò Studio is tasked to design the SI store for CROQUIS, Sò Studio decided to adopt and take a further step in the design of the systematically exterior façade.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The frame and structure of the exterior façade remain. Meanwhile, the structure functions as the interior hanging racks and exterior exhibiting elements. The façade looks like a huge painting frame from the outside allows freely change of the brand posters and advertisements. The cream-colored clothes-racks inside the store reflect the beauty of daily life. The location and height of racks are able to change as required.Different from the traditional glass façade, two entrances formed by structure and the gaps on the exterior façade attract people to look inside and explore the store.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The design concept is inspired by “ReReason” proposed by Polish-German artist Alicja Kwade, as well as the concept of readymades of Marcel Duchamp. By collaging the objects found in daily life and rereasoning the phenomenon of modern life to express the design concept, which is in line with CROQUIS’s concept that “Life is about making choices, so is fashion”. With the help of this distinguished design idea, Sò Studio has infused a sense of vitality and relaxation to CROQUIS’s rigorous and mature brand identity.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The original building structures and materials have been kept in places, such as exposed bricks, rough stones, shutters, concrete columns, and benches. The roughness of these objects forms the beauty of daily life. They tell the story of history and mark the flows of  time  in  their  pure  and  original  form.  White-wall  paint,  smooth  stone  brick,  and  a piece of dark green glass have been used to transform the space by partially covering the original elements.The fitting room is located in the core area of the store provides full accessibility for customers   from   all   directions.   The   vintage   dark   green   color   and   refrigerator-like accessories display cabinet creates a Bauhaus touch to the place.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The reception is next to the fitting room. The background wall of the reception is

transformed from the original door and louver of the service entrance and electrical box. By rereasoning the existing objects and empowering them with new meanings provides a sense of integration of the history and present. Objects from the past blend into the new environment redefining the sense of space and bringing the beauty of nature.The display of found art pieces enriches the storytelling of the space. Installations crafted by old woods, stone piers, clocks, second-hand television, abandoned materials, and  tubes,  as  well  as  random  piled-up  wool  felts  are  placed  randomly  in  the  space. These randomly and illogically placed objects shake off their original identities, blurring the boundary of imagination.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The floor and ceiling are using the same treatment method as the installations. The ceiling  is  finished  with  the  huge  I-beam.  Its  raw  texture  and  structure  provide  a  great foundation for the installation of lamp chamfers and cords.The floor finish is made by the combination of the dark green base molding, a mixed pattern of brown stainless steel and stone, vintage domestic floor tiles, and even the rubber material found on tactile paving. The unexpected materials and components applied in the space are objects people see in daily life. Sò Studio transforms and deconstructs these materials to redefine their purposes in the space.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The design of this space is not limited to one specific form. Instead, it is an open answer that offers the chance to encourage people to create their art pieces. It empowers unlimited inspirations to the limited space.

Featured Projects
Latest Products
News