CR Land Guanganmen Green Technology Showroom

CR Land Guanganmen Green Technology Showroom

Architecte
Vector Architects
Lieu
Bejijng, China
Année du projet
2008
Catégorie
Logement

CR Land Guanganmen Green Technology Showroom

Vector Architects en tant que Architectes.

Design Concept:


The project is a “temporary” Green Technology Showroom of 3-year use for one of CR Land’s residential projects in Beijing. The idea is to develop the concept of “Temporary” from a meaningful perspective, to design a piece of floating “installation” in the garden, which could be built, demolished, and recycled through an easy and straightforward way with the least impact to the planned site.


Sustainable Features:


Site Selection – We are involved into the project at early stage when client tried to specify the building footprint within the residential compound. The location was finalized at the central lawn, where we believe in that: 1, the minimal impact of the designed landscape construction 2, the minimal impact of planned pedestrian circulation 3, Easy Demolition and Site recovery after use


Structure System Selection – We used the steel structure as the main structural system of the building, therefore, 1. The structural member can be reused after building is eventually taken down. 2. Overlap the structural member factory fabrication time with the site excavation, thus minimizing the construction schedule. 3. The building is elevated, greatly reducing the excavation and foundation work, thus allowing easy demolition and site recovery after use


Building Envelope: Vertical Grass Wall Paneling system and Green Roof – We apply the vertical grass panel system and green roof onto the building envelop, 1. Reduce the heat gain and loss and enhance the thermal efficiency. 2. The grass panels will reduce storm water runoff. 3. Although the central lawn is taken away to make room for this building, but we effectively tripled the original planting area by using the grass panels on the roof and two facades. 4. Grass wall panel is planned to be relocated onto the partial fence of the residential compound after demolition. 5. Visually harmonize the temporary structure with the existing garden and the so called “Classic Spanish” Style

Featured Projects
Latest Products
News