Communication gateway at St. Agustin School

Communication gateway at St. Agustin School

Architecte
PALENZVELA. Taller de Arquitectura
Lieu
El Ejido, Almería, Spain | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Écoles primaires

Écoles secondaires
Fernando Alda
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
FabricantsCerámicas Vilar Álbaro
Monocolor
FabricantsGrupo Puma
Morcem® Estuco Grueso
ManufacturersKerakoll Design
Fugabella® Color
FlooringTerrazos Andalucia
Micro Grano
White BlocksVerniprens
Cubremuros
WindowsGalisur

Fiche technique du produit
Fabricants
Fabricants
Morcem® Estuco Grueso by Grupo Puma
Manufacturers
Fugabella® Color by Kerakoll Design
Flooring
Micro Grano by Terrazos Andalucia
White Blocks
Cubremuros by Verniprens
Windows
by Galisur

Communication gateway at St. Agustin School

PALENZVELA. Taller de Arquitectura en tant que Architectes.

The purpose of this extension is the incorporation of a walkway and staircase that unifies the two volumes that make up the San Agustin school, located less than 2 km from the Natural Park of Puntas Entinas-Sabinar in the plasticized landscape of western Almeria (Spain).

photo_credit Fernando Alda
Fernando Alda

The new construction responds to the need for modernization and adaptation to fire and accessibility regulations, which the current buildings did not comply with, and which was initially planned to be resolved independently for each of the buildings that make up the school.

photo_credit Fernando Alda
Fernando Alda

The proposal unifies the two buildings by stitching and building fluid routes in a sort of promenade architecturale, which is integrated into the context of the Mediterranean wetland of the Puntas Entinas Natural Park and aims to highlight its luminous atmosphere, with special attention to the volumetry and materiality towards the exterior.

photo_credit Fernando Alda
Fernando Alda

From abstraction, the building is shown as a juxtaposition of volumes, differentiating materiality, texture and color for the stairwell and the outdoor walkway.

photo_credit Fernando Alda
Fernando Alda

The stairwell clad by a smooth greenish glazed tile absorbs the changing light of the sky, reflects light and color, day and time. In the interior, the same materiality constitutes watery atmospheres, when the light enters from above through skylights located on the roof and is distributed horizontally in the interior by means of a suspended horizontal plane from which it slides down the sides seeking the refraction of the light.

 

Team:

Architects in Charge: Antonio Palenzuela Navarro

DesignTeam: José Gabriel Bayo, Antonio J. García Amat

photo_credit Fernando Alda
Fernando Alda

Material Used:

1. Facade cladding- ceramic, tile, Vilar Albaro

2. Flooring-  concrete, terrazo, Terrazos Andalucia

3. Windows- aluminium, Climate Windows, Aluminios Galisur GP

Featured Projects
Latest Products
News