Chambre de Métiers et de l'Artisanat Hauts-De-Fran

Chambre de Métiers et de l'Artisanat Hauts-De-Fran

Architecte
KAAN Architecten

PRANLAS-DESCOURS Architect and Associates
Lieu
2 Rue Bolivar, 59000 Lille, France | View Map
Année du projet
2019
Catégorie
Bureaux
Histoires par
KAAN Architecten

Sonogamma
Sebastian Van Damme

KAAN Architecten and PRANLAS-DESCOURS architect & associates reveal the outstanding Chambre de Métiers et de l'Artisanat (CMA) Hauts-De-France in Lille

KAAN Architecten en tant que Architectes.

The CMA is set along the edge of the former Seventeenth Century Vauban fortification, now replaced by a high-speed ring road. The northern border of the site is defined by a railway line and the botanical garden — Jardin des Plantes de Lille. To the south, Rue Abélard defines the perimeter of a wider masterplan area designed by KAAN Architecten and PDAA, and comprising of CMA headquarters, a future complex of five buildings and a lush park spanning the site as an extension of the nearby garden.


With its minimalist esthetics and elegant transparency, the monolithic building gives an embracing and protective gesture towards the surrounding nature, reinforcing the dialogue between the diverse elements of the area.


In broad horizontal strokes, the CMA spreads over three floors rising from a square shaped footprint of 80 by 80 meters, providing both educational functions and spaces dedicated to supporting craft business. Each floor holds a strong connection to the green landscape: on the first floor, KAAN Architecten and PDAA have designed a prominent cantilever that frames a scenic view of Lille and the gardens.


The building features two public squares on different levels. On the ground floor, is the new Place des Artisans (south), while a large terrace to the north of the first floor aligns the project with Rue du Faubourg d’Arras and connects to it with a bridge. Both public entrances are linked by an enfilade of representative spaces: southern square, entrance hall, the auditorium and its foyer, as well as a wide opening overlooking the north terrace. Moreover, each entrance serves the two main architectural realms: the apprentice training centre and offices devoted to supporting craft business procedures.


The CMA is symmetrically organized around six patios that provide natural light for most circulation spaces and divide the building into four clusters housing different realms and spanning through the whole three levels. Functions vary from local and regional administration to research and educational facilities (hairdressing school, cooking school, laboratories, classrooms). The new building acts as a hub for both the Chambre and the associated training schools, which had been previously scattered throughout the historic city centre of Lille.


In order to interact with the urban fabric and the surrounding landscape, the architects have paid great attention to the use of natural materials: glass and stone. The ground and second floors are wrapped by a modular double glass facade that ensure climate control and quality acoustics. Spanning the full floor height, each module features an inner polished aluminum window which can be opened and a fixed outer glass panel with a reflective print that gradually fuses to create a fully transparent zone at eye level while blending the building into nature.


Moreover, the patio façades which feature large polished aluminum window frames are clad in Vals Quartzite, a very solid, compact and frost-resistant stone from Switzerland. The same stone has been used on the patio floors as well as in the entrance hall to enliven the link between exterior and interior.


Through its solid materiality, Eurartisanat aims to both articulate, absorb and reflect the surrounding landscape while at the same time standing out as a new iconic element, an inhabited landscape dedicated to the public sphere.

L’excellence artisanale et acoustique à CMA

Sonogamma en tant que Acoustic plaster.

La Chambre de Métiers et de l'Artisanat Lille, immeuble emblématique, constitue la nouvelle porte d’entrée de la ville de Lille. Ce bâtiment carré s’étire sur 3 niveaux et réunit un pôle administratif et des structures de recherche et d’éducation régionale.

L’organisation symétrique autour de six cours intérieures qui s'élèvent sur toute la hauteur, garantit l'éclairage naturel des espaces de circulation et permet une répartition rationnelle des fonctions.

Grâce aux cours, le volume est divisé en quatre zones avec deux entrées principales dédiées au public qui desservent le centre de formation pour les futurs artisans et les bureaux dédiés aux services aux entreprises existantes.

Les deux entités sont reliées par de larges couloirs immaculés dont les murs et les plafonds sont subtilement revêtus de l’enduit acoustique en sable de marbre BASWA Phon qui apporte sérénité au lieu.

 Avec son esthétique minimaliste et sa transparence élégante, le bâtiment monolithique donne un geste enveloppant et protecteur. 

Ainsi, malgré leurs dimensions monumentales, ils sont le lieu privilégié d’échanges et de partage d’expérience pour les décennies à venir.

Cette histoire est disponible en plusieurs langues
Crédits de projet
Acoustic plaster
Control office
Structural advisor
Financial, Installation and Sustainability advisor
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
Acoustic plasterSonogamma
FabricantsBASWA acoustic AG
ElevatorsSchindler Elevator
Fiche technique du produit
Acoustic plaster
Fabricants
Elevators
J15r – house renovation
prochain projet

J15r – house renovation

Maisons privées
Luxembourg - Construction terminée in 2021
Voir le projet