Chagall Lounge
Herman de Winter

Chagall Lounge

M+R interior architecture en tant que Architectes d'intérieur.

M+R interior architecture won the assignment for the lounge design after an international competition. The lounge is about 1.900 square meters and has a capacity of 385 seats and is located in the new extension of the terminal C on Sheremetyevo International Airport Moscow. For the design of the business lounge, we are inspired by the wave movements in the life of Chagall residences between Russia; France the USA and his art movements as a theme; using the Volga river as metaphor.

photo_credit Herman de Winter
Herman de Winter

The flowing movement of the river basin has defined the islands with seating areas in the lounge and the walls are built up in geological layers created by the wear of the water that flows through the river, started by source, the water fountain in the entrance. The islands are raised floors so that the seating areas give visitors a good overview in the lounge, 'the visitor is on stage'. The walls are randomly shaped and wave through the space, each layer has its own color and structure.

photo_credit Herman de Winter
Herman de Winter

The layers are accentuated with indirect light lines for a dramatic effect. The architectural columns show images of paintings by Chagall, executed in glass mosaic. The lounge is visually divided with three accent colors from paintings by Chagall and also translated into the upholstery of the furniture. Behind the reception is a big stained-glass wall indirect lit based upon the works of Chagall wall with adjustable glass parts. The sustainable lighting concept is with different layers of special durable board and acoustic ceilings with indirect led lighting that changes during daytime.

photo_credit Herman de Winter
Herman de Winter

The floorcovering is made of sustainable cradle to cradle materials. The walls are specially shaped panels with vinyl wall papers in different textures. The columns and also the restrooms are parts of paintings from Chagall. The specially shaped sofas with high backrests made of quilted fabric ensure intimacy and acoustic quality.

photo_credit Herman de Winter
Herman de Winter

A green plant wall and the water fountain provide a natural ambiance. The lounge has a serene appearance with restrained lighting and colors that contribute to the feeling of peace and relaxation, with highlights like the impressive glass mosaic walls in the restrooms and showers. The reception desk and water fountain are made from solid surface white marble and brass detailing.

photo_credit Herman de Winter
Herman de Winter

M+R has won the A’ design bronze award 2020 with the design of the Chagall Lounge

Crédits de projet
Architectes d'intérieur
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News