Center for technical development of physical, sportive and leisure activities

Center for technical development of physical, sportive and leisure activities

Architecte
Jose Maria Sanchez Garcia
Lieu
Guijo Granadilla, Spain | View Map
Catégorie
Centres sportifs
Consejería de los Jóvenes y del Deporte – Junta de Extremadura

Center for technical development of physical, sportive and leisure activities

Jose Maria Sanchez Garcia en tant que Architectes.

Center for technical development of physical, sportive and leisure activities in the natural environment of the Tagus River in Guijo Granadilla. Caceres, Spain.


1.JUSTIFICATION FOR THE TERRITORIAL INSERTION OF THE PROPOSAL


The center for technical development of physical, sportive and leisure activities in the natural environment is located near the village of the dam Gabriel y Galán, in Guijo de Granadilla, Cáceres, in the western part of Spain, near the Portuguese border. The terrain of the peninsula, in contact with the waters of the reservoir around its perimeter except for a narrow passage which forms the southern access, has a total area that varies depending on the season and the water level. The area suitable for occupancy is above the level considered non-flooded (387 meters above sea level), with a surface of 65.036 square meters.


The difference in height that occurs at each point between the ground and the 393 meters elevation, established as the main floor, is not continuous. This is used to generate different ways to access the building. The topography is not modified. On the contrary, we reduce the surface in contact with the ground to the minimum in the vertical structure. The only impact that occurs comes from the foundation of the pillars. Rather than imposing the building to match the topography, we take advantage of it, making it our ally and integrating it into the project, because we understand that the relationship with it is essential to generate access to the building.


The formal and material expression of the ring is strong and recognizable as a contemporary intervention in an exceptional landscape. The building is integrated into the environment so that its volume becomes part of the landscape. Thanks to the stainless steel sheet of the facade, it disappears because it reflects the surrounding landscape, the changing light, the movement of leaves in the wind or the flight of birds; the building becomes a chameleon into the environment


There is a total connection at different levels. In the ring, elevation 393 meters, are resolved footpaths connecting the different parts of the building. Al level 387 a road gives access to storage areas and facilities.


The access road is restricted, as a parking is located at the entrance to the peninsula.


2.JUSTIFICATION FOR SOLUTION ADOPTED The project is structured around ring geometry, two concentric circles between which all the program of the center and its facilities is connected. This perfect shape preserves inside the landscape of the peninsula. It is a magic circle, leaving outside all the action, movement and activities, and within the rest, observation and reflection.


The ring is as respectful as possible, avoiding visual and physical barriers and integrating within an environment of great scenic and environmental value as neutrally as possible. It rises from ground level, floating without changing the topography. The visual difference between the inside and the outside is shaded by a line under the building, which varies throughout the day. Between the ring and the ground, in this shadow, a series of outdoor spaces are created, spaces of activity and essay. The circular plan of two hundred meters in diameter and 7 meters of width is a sensitive intervention in the peninsula, making the tour suitable at different levels; in main floor level and roof level.


The choice of façade materials, stainless steel, makes the building take the colors and light of the different seasons and times of the day, dematerializing itself.


The double-ventilated façade is made of prefabricated steel. The outer skin is solved by a piece of 50 cm. wide and 240cm high folded with stainless steel finish. The small size of this piece, like a scale, allows adapting perfectly to the curvature of the ring. Removing some of these scales solve the ventilation and lighting.


The execution time of the work was five months. The construction was understood more as an assembly of pieces rather than a conventional construction, as if the building was a great meccano. This was achieved thanks to a systematizing of the steel structure and a homogenization of the constructive systems in the whole project.


Crédits de projet
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News