Casa Ye
©Marcos Zegers 2018

CASA YE

Cazú Zegers Arquitectura en tant que Architectes.

During the start of the millennium a way of naming projects arose for Cazú Zegers. It came from the alphabet, it is the alphabet of the poetic word and with this a series of houses would gain their form from the abstract synthesis of a letter. It has to do with the creation of reality through language.

photo_credit ©Daniel Corvillón 2018
©Daniel Corvillón 2018

Each "letter house" has a unique dialogue with the landscape, a territorial dialogue where the work is a unity between landscape and architecture. The Ye house is a pavilion suspended over a landscape of myrtles with a privileged view of the Cayumapu River and its wetlands, created after the earthquake of May 29, 1960 in Valdivia.

photo_credit ©Daniel Corvillón 2018
©Daniel Corvillón 2018

These wetlands have a rich fauna of birds such as the endemic black-necked swan and a dense vegetation layer composed of reeds and lotus flowers, among other species that are very characteristic of these territories.The program is created to accomplish a house to spend the weekends. The architectural response is the creation of 3 volumes in the arrangement of the letter Y, articulated by the access. The main pavilion for the couple is placed parallel to the river, then a second volume to receive each other's children and their friends, placed slightly inclined, to accommodate the width of the land and control the length of the building.

photo_credit ©Daniel Corvillón 2018
©Daniel Corvillón 2018

Both pavilions are articulated through the access -which is at the same time a window on the Cayumapu River- from which the third architectural body that makes up the parking lot emerges, a very important place for the homeowner, lover of motorcycles, cars and receiving friends, which is why the parking lot is at the same time an extension of the access terrace.

photo_credit ©Marcos Zegers 2018
©Marcos Zegers 2018

From it a walkway emerges, which goes to the shore where the dock with terrace and barbecue area is located. Thus, from the parking lot, the house expands to the entire land, to receive friends or is compressed, for the couple. It is a low-budget house, so it is thought of as a simple volume, worked in a mono material for walls and roofs, a pine fuselage treated and primed with black algifol, to give it a dark tone, which contrasts very well with the surrounding landscape. Inside a very light color is used, which makes the counterpoint with the outside and gives it lightness when living. This is achieved by lining the floors, walls and ceilings in eucalyptus cladding.

photo_credit ©Marcos Zegers 2018
©Marcos Zegers 2018

The simple volume of the house, discreet on the landscape, so that the landscape is the protagonist in this dialogue with architecture. It achieves its complexity by means of a double diagonalization of the volumes, on the one hand the roofs are diagonalized at their ends and on the other the vertical ends are diagonalized in a descending way. This simple gesture can be read from inside, giving volume and texture to the space. The end result was so virtuous that the project created for a weekend home turned into the couple’s main house. 

Crédits de projet
Fiche technique du produit

Featured Projects
Latest Products
News