CASA VARATOJO

CASA VARATOJO

Architecte
Atelier DATA
Lieu
Varatojo, Torres Vedras, Portugal | View Map
Année du projet
2013
Catégorie
Maisons privées
Emanuel Correia

CASA VARATOJO

Atelier DATA en tant que Architectes.

The Varatojo House is placed on a Hill, east from the city of Torres Vedras, Portugal. Set in a polygonal configuration plot and given its sun exposure (predominantly North/South) and also its main Northern wind direction, the design strategy began by considering the following issues: :: Promoting relationship between building and landscape, taking advantage of the place's overlooking position over the city, castle and surroundings; :: Encouraging a strong complementarity between the house and the garden in order to create an intense visual relation between the inside and the outside, between construction and natural elements; :: Creating transversal relations between the North Side - (view) and the South side - (inner garden) mainly through the pool on the lower floor and modeling land of the garden; :: Recycling of materials such as the walls of wooden pilings (former railway sleepers), introducing a certain experimentalism and innovation from the way the material is usually used for and thought to be;

:: Encouraging the use of native vegetation in the garden.

DESIGN CONCEPT: The house is shaped by a spiral gesture intending to take advantage of the plot outline.

photo_credit Emanuel Correia
Emanuel Correia

We opted for the construction of a limit, a kind of line that gradually takes shape and thickness to accommodate the housing program. This gesture starts with the ramped access to the lot and ends on the opposite side of the house, achieving at this point two-stories high, thereby the contour of the house also reinforced this "gesture in spiral".

photo_credit Emanuel Correia
Emanuel Correia

The adopted design strategy allowed us to create a living space on the site’s south side, protected from the strong Northern winds, which forced the existence of the main construction on the north side.

photo_credit Emanuel Correia
Emanuel Correia

PROGRAM: From a functional standpoint, the program is distributed in three floors. The groundfloor centralizes most of the program.

photo_credit Emanuel Correia
Emanuel Correia

There is located the common areas - kitchen, living room and dining room - constrained to a single and continuous open space, enhanced by the ceilling plan. On the other hand, the rooms’ wing (with a much more restricted access) contains guest and children's rooms, separated by a playing/studying room.

On the 1st floor is located the master bedroom with a deep balcony facing North, and on the South, there is a bathroom with a big window facing a small garden as its background.

photo_credit Emanuel Correia
Emanuel Correia

Still on this floor there is a library, a mezzanine space over the living space. On the lower floor the pool is the central space through where it is possible to connect with both north sights and south private garden, and also to enjoy the reflected landscape on the water. MATERIAL OPTIONS: On one hand we opted for the use of traditional materials and coatings, as exemplified by the cementitious materials, plaster, timber and cork, and, on the other hand, we considered the reuse of railway sleepers within a distinct logic of its conventional use introducing some innovation and experimentation in the search for new possibilities of materials’ use.

photo_credit Emanuel Correia
Emanuel Correia

Thus we suggest new interpretations from the current and traditional construction, through design but also through material options.

VEGETATION: ELASTICITY AND PLASTICITY Define a grove of Quercus faginea subssp. broteroi (Portuguese oak), seeded the phytogeographic association where the plot is located. The dominant choice of native vegetation for the garden (trees, shrubs and herbaceous) takes advantage of site soil and climate characteristics, creating an ecological system integrated into the Landscape of the Region (Genius loci).

photo_credit Emanuel Correia
Emanuel Correia

On the North hillside, a Kermes oak shrubland, appear in a limestone substrate. Exposed to the wind, the Kermes oak shrubland have as main actors the Quercus coccifera and mastic (Pistacia lentiscus) that associates with various species such as: the Mediterranean buckthorn (Rhamnus alaternus); the Flax-leaved Daphne (Daphne gnidium); the Sage-leaved Rock Rose (Cistus salvifolius); the Lusitanian gorse (Ulex densus); the Rough bindweed (Smilax aspera) and the Etruscan honeysuckle (Lonicera etrusca). On the sheltered South side, arises the Portuguese oak with arborescent shrubs like Laurustinus (Viburnum tinus); the single-seed Hawthorn (Crataegus monogyna); the Laurel (Laurus nobilis) and herbaceous like Bear`s breeches (Acanthus mollis) and yellow irises (Iris pseudacorus).

Caption
Caption
Crédits de projet
Produits utilisés dans le cadre de ce projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct name
FireplaceFocus
LightingElica
TWIN
ChairVitra.
DAR | Polypropylene chair
Fiche technique du produit
Fireplace
Lighting
TWIN by Elica
Chair
DAR | Polypropylene chair by Vitra.
Featured Projects
Latest Products
News