Casa Travé

Casa Travé

Architecte
2BMFG arquitectes
Lieu
Solivella, Spain | View Map
Année du projet
2018
Catégorie
Maisons privées
Simón García · arqfoto

Casa Travé

2BMFG arquitectes en tant que Architectes.

The townhouse is located in the outskirts of Solivella, a municipality in the Conca de Barberà region, which is in the province of Tarragona.

The existing building, which only occupied one part of the plot, had to be demolished due to its poor condition. However, the stone from the original walls was salvaged and reused in the facades and the main wall of the new building.

photo_credit Simón García · arqfoto
Simón García · arqfoto

The client and architects decided to design ahome that was as sustainable as possible, i.e.with minimal energy demand and consumption.

In order to make a nearly zero-energy building (NZEB), the design of the house was based on passive building standards, which include the self-production of energy, superinsulation and a ventilation system with heat and moisture recovery.

photo_credit Simón García · arqfoto
Simón García · arqfoto

The specific interventionsto help achieve excellent energy efficiency were:

  • Heat production with solar panels and a recuperator in the chimney
  • Heat distribution via underfloor heating (low temperature)
  • Ventilation and cooling via Canadian wells (air supply of 16–18 ºC all year long)
  • Use of rainwater for swimming pool and the lawn (less water consumption)
  • Insulation of building’s entire perimeter with rock wool between 10 cm and 16 cm thick
  • Lighting exclusively with LEDs
  • Carpentry with thermal bridge break and adjustable blinds to avoid the greenhouse effect
photo_credit Simón García · arqfoto
Simón García · arqfoto

The layout was designed so that the rooms used during the day (kitchen, living room, dining room) as well as the three bedrooms could face southeast and have a view of the backyard. The utility rooms, bathrooms, the studio and the garage all face northwest, i.e. towards the street.

photo_credit Simón García · arqfoto
Simón García · arqfoto

A wall made of the reclaimed stones, which is visible from all the rooms, serves as a vertical divider of the house, separating the most private areas from the service ones. A double space connects the two floors above the front hall, creating a diaphanous relationship that also reaches upwards.

photo_credit Simón García · arqfoto
Simón García · arqfoto

The northeastern façade of the building, which faces the street, is intentionally hermetic. Its composition is a playful mix of natural stones and Corten flat sheets, giving the façade proportions that resemble those of the other buildings on the street.

By contrast, the southeast façade has large glass openings that establish an immediate relationship to the yard, pool and beyond. A porch provides the yard with shade and serves as the outdoor dining area. 

The result is an ultraefficient (AA), welcoming home that is well-integrated into its environment.

photo_credit Simón García · arqfoto
Simón García · arqfoto
Caption
Caption
Caption

Material Used :
1. Facade material - Reused natural stone / Corten steel
2. Exterior carpentry - Cortizo Aluminum / Supergradhermetic Blinds
3. Flooring - Oak flooring parquet / Saloni porcelain stoneware
4. False ceilings - Pladur
5. Roof - Thermochip + old reused tile

Partagez ou ajoutez Casa Travé à vos collections
Crédits de projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
Aluminum Cortizo
False ceilingsPLADUR
RoofThermochip
Fiche technique du produit
Aluminum
by Cortizo
False ceilings
by PLADUR
Roof
Pipi
prochain projet

Pipi

Appartements
Bondi Beach NSW, Australia - Construction terminée in 2020
Voir le projet