Casa Mãe

Casa Mãe

Architecte
Atelier DATA
Lieu
Alcácer do Sal, Portugal | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Maisons privées
Richard John Seymour

Casa Mãe

Atelier DATA en tant que Architectes.

Following on from the conversion of the horse barn into housing in 2012, the Casa Mãe project is the second phase of the strategy that aims to redevelop the "Sítio da Lezíria" - a former agricultural property in Alcácer do Sal.

photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour

Based on a logic that intends to reconcile the rehabilitation and the recovery of the existing construction by adapting it to new functions and by introducing a new body in the continuity of the existing, the project merges two temporal periods into one - superimposing new spatialities, materialities and identities.

photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour

The project's development is thus based on two fundamental axes:

Firstly, through rehabilitation and restoration as a way of reinterpreting the manorial character of the building. This character is revealed by the succession of exterior spaces and platforms that lead to the entrance of the house, by the simplicity of the façades composed by the rhythm of the openings, by the continuous communication between the compartments in the interior, by the presence of large chimneys, or even by the high ceiling height that the project highlights.

photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour

Secondly, through the construction of a new volume that closes the southeast side of the building - where clandestine volumes were located -, at the same time allowing for a new distribution and organisation of the interior of the house.

photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour

PROGRAMMATIC DISTRIBUTION

From a programmatic point of view, the distribution of the spaces takes into consideration the wooden structure and its metric and is based on the following principles:

The kitchen and dining room represent the core of the house and it is from this large space that the remaining rooms derive. The social and agglutinating character of this space is reinforced by its interior volume and by the extension of the living and dining area to the exterior, through the incorporation of a pergola to the southwest, which promotes the relationship between the building and the landscape;

photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour

The entrance hall is located on the north facing façade, as well as the services core and support areas: social bathroom, laundry and storage; The area that accommodates the two bedrooms belongs to the new volume that is organized around two patios, from which the bathrooms are organized, allowing to endow each of the suites with a private outdoor space.

photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour

MATERIALITY

The intervention recovers traditional construction techniques and materials such as: clay, used in the roof and floor; lime, applied in the exterior walls; hydraulic mosaic, to demarcate some of the spaces of exceptional and transitory character; and also wood, already existing and recovered in the floor of the large living room - the room that suffered less intervention.

photo_credit Richard John Seymour
Richard John Seymour

As an element of composition of the new volume, the design of the porous element (cobogó type) used on the southeast façade of the building was explored in order to allow a dynamic between light and shade that brings life to the courtyards and adjoining spaces inside.

Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News