CASA ISAJO

CASA ISAJO

Architecte
ApuntoArquitectura
Lieu
Madrid, Spain | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Maisons privées
Celia Zorzo

ISAJO HOUSE

ApuntoArquitectura en tant que Architectes.

Casa Isajo is the project of a single-family house, carried out by Apuntoarquitectura, in which the design of the roof is the main element.

Caption
Caption
Caption

Located in a town north of Madrid, Spain, in a residential area of single-family houses, on a rectangular plot of 500m2. This house arises from the needs of the owners, a young couple, and the application of the urban regulations of the area.

Caption
Caption
Caption

The project starts from a simple volumetry, whose roof is the main element that characterizes it. It is a roof formed by a large gabled concrete slab, with a peculiarity: the ridge is placed diagonally, instead of the traditional way, thus achieving the desired spatial effect: rooms with variable height depending on the importance they have , being the daytime living spaces those of greater height, and those of service or more private, those of lower height. The design of the roof seeks to enhance different spatial experiences, depending on the use of each room, ultimately achieving a functional project where the roof is presented as the common thread of the spaces, which surround you through the contrast achieved between lights, heights, materials and colors.

Caption
Caption
Caption

It is a 3-storey house. In the basement is the garage, with capacity for more than 3 cars. On the ground floor are the main rooms of the house; living / dining room, kitchen, utility room, pantry, master bedroom with dressing room and en-suite bathroom, guest bedroom and a second bathroom. And on the upper floor there is a leisure room, whose space is developed in two areas.

Caption
Caption
Caption

To the outside, the house is made of light colored exposed brick, with a dark gray flat ceramic tile roof, matching the carpentries. Two porches located diagonally bite into the volumetry, creating two voids that break the corner on the ground floor and are enhanced by the white color of the plastered walls. The front porch, coinciding with the entrance of the house, is the first thing the visitor sees from the outside in addition to providing shelter. The back porch is conceived as an intimate space open to the garden; its south orientation makes it possible to enjoy it in any season of the year, becoming an extension of the house.

Caption
Caption
Caption

Towards the interior, clear spaces are generated, with sloping ceilings and variable heights. On the upper floor, the main protagonist is the fair-faced concrete slab of the roof, which in contrast to the white walls creates an impressive and exciting space. An important point is the gazebo, located above the front porch, made up butt glazing, which again break the corner. From the inside, it captures the landscape, as if it were a painting, and from the outside, a duality is generated with the lower porch, occupying the same space, but on the upper floor.

Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News