Casa EL
Jefferson Ohara

Casa EL

MBBR Arquitetos en tant que Architectes.

The city of Porto Rico has been characterized by a tourist vocation, the city has 28 km of margin of the Paraná River, being a popular destination for holidays and leisure on weekends throughout the northwestern region of Paraná. In this context, the lot is located in a horizontal condominium, it is a leisure residence for an elderly couple to welcome their relatives.

photo_credit Jefferson Ohara
Jefferson Ohara

The starting point was to understand the existing topography and take advantage of the potential of the site in question. The street connects two levels, mid-level down (-1.50m) we have the vehicle and boat garage; half-level above (+1.50m) we have the rest of the program, this project action proved to be interesting for a better use of the free areas of shelter – garden and swimming pool.

photo_credit Jefferson Ohara
Jefferson Ohara

The side boundary limit is incorporated into the project through two walls, acquiring a new look at the street accesses, with the stairs (services) and ramp (social entrance) aiming at accessibility.

photo_credit Jefferson Ohara
Jefferson Ohara

The roof of the social volume “rests” on the boundaries walls, a concrete slab supported by a set of inverted prestressed beams in an “H” shape, forming a pillar-free plan and integrating living, dining and kitchen. It is worth highlighting that the external walls of the social do not touch the slab, where there is a horizontal window that go through the entire length of the front building.

photo_credit Jefferson Ohara
Jefferson Ohara

There are sliding panels in woodwork that allow the integration or separation of the social area environments. The collective space is fully connected to the central patio, pool and gardens, leading to the limits of what is internal and external.

photo_credit Jefferson Ohara
Jefferson Ohara

The circulation was designed to enjoy the views of the patio, avoiding closure, there is a glass door with the possibility of full opening and in the intimate circulation we opted for an element cast in exposed concrete.

photo_credit Jefferson Ohara
Jefferson Ohara

The passage between the social and intimate area is through a circulation that has the functional accesses of the house, such as toilet, service area, storage and pantry. The “intimate” volume is more protected and the openings of the rooms face the garden on the back boundary, as the rest rooms should be.

photo_credit Jefferson Ohara
Jefferson Ohara

Material Used:
1. Facade cladding: Etruscan, Castellato
2. Flooring: Porcelain, Portinari
3. Faucet/ bathroom appliances: Deca
4. Cobogó/ hollow element: Neo Rex

Crédits de projet
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
PorcelainCerâmica Portinari
Faucet/ bathroom appliances Deca
Cobogó/ hollow element Neo Rex
Fiche technique du produit
Porcelain
Faucet/ bathroom appliances
by Deca
Cobogó/ hollow element
by Neo Rex
Featured Projects
Latest Products
News