Casa dell’Ape

Casa dell’Ape

Architecte
Enrico Sassi Architetto
Lieu
Coldrerio, Switzerland | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Laboratoires

Ateliers
Marcelo Villada

Casa dell’Ape

Enrico Sassi Architetto en tant que Architectes.

The building called "Casa dell'Ape" is an "educational apiary" (structure dedicated to the training of beekeepers); it is built within the "Mezzana Cantonal Agricultural Farm - Professional Green Centre" at Coldrerio (TI). It’s a structure strongly desired and supported by FTA FederazioneTicineseApicoltori (Ticinese Beekeeping Federation) and allows you to assist in the manipulation of the hives and the honey extraction process.

photo_credit Marcelo Villada
Marcelo Villada

The Mezzana training center is a structure in which there are several courses related to the agricultural professions (animal production, agricultural production, viticulture) and the green related professions (forestry, floriculture, gardening). The agricultural center was established in 1915. The area has great landscape relevance and is characterized by large areas dedicated both to agricultural and livestock activities. The project site is located downstream of the cantonal road that connects Mendrisio with Chiasso. The site is a large concave and sloping area, facing south.

photo_credit Marcelo Villada
Marcelo Villada

"Casa dell'Ape" is a building made of wood. It’s a volume with a roof supported by pillars that create a portico; under the portico there’sa volume enclosed by four walls: two transparent (glass) and two opaque (wooden). This volume is divided in two separate rooms, a classroom with a full-height window that allows you to assist in the manipulation of the hives and a laboratory in which honey extraction takes place.

photo_credit Marcelo Villada
Marcelo Villada

The building is made of two main elements: a base and a pavilion. The reinforced concrete base has been sanded to make the aggregates visible and is characterized by three steps on each side. The pavilion is placed on top of it, 50 cm higher of the surrounded countryside level, and has a 2x1 proportion. The layout of the pavilion is based on a 130 cm raster (distance between pillarscentre). The longer side of the pavilion measures 12 modules, the shorter side 6.

photo_credit Marcelo Villada
Marcelo Villada

The pavilion consists of a prefabricated fir wood structure. The pillars have a section of 14 x 14 cm. Two of the sides of the pillar are marked by a 2 cm groove. The pillars support 13 laminated fir beams measuring 794 x 39 x 14 cm made by a local sawmill. The structural parts have burned and brushed finish. The curtain walls are made with yellow construction site panels.

photo_credit Marcelo Villada
Marcelo Villada

The wooden pillars are connected to the base through an iron plate the will rust through time. Each structural element is autonomous and can be replaced without compromising the structural integrity.

photo_credit Marcelo Villada
Marcelo Villada
photo_credit Marcelo Villada
Marcelo Villada
photo_credit Marcelo Villada
Marcelo Villada
Caption

 

Caption
Caption



Featured Projects
Latest Products
News