Casa Chulavista

Casa Chulavista

Architecte
Luis Carbonell
Année du projet
2021
Catégorie
Maisons privées
Camila Cossio

Casa Chulavista

Luis Carbonell en tant que Architectes.

Immersed in an abundant natural valley environment, the project is located a few hours from Mexico City near Valle de Bravo, a place set apart by its splendid flora and fauna. 

Caption

Casa Chulavista is a getaway residential complex built within the facilities of Rancho Chipicas, an enclosure for the agriculture of organic products as well as other farm activities. 

Caption

As an intervention of a pre-existing house, the new set up seeks to amplify the built environment into the landscape. The premises of the surrounding context define the set of rules for the intervention. First, to preserve the predominant trees around the house and second to enable a transformation of the space in the least intrusive way.

Caption

Under this criteria the extension takes place on the west side, connecting with the main structure through bridges and volumetric superpositions. By using the same architectural  language and materials the scheme becomes part of the integrative process.

Caption

The shared and public activities are kept within the original house, while the private areas are connected by a new set of bridges, which create an extension on the first floor, unfolding from a new expanse. The circulations create a gradual transition into privacy, reducing the height across the hallway to be then again revealed onto a new open high ceiling-space. The visual connections are preserved, whereas new environments emerged along with a series of gardens in between.

Caption

n the second floor, the cohesiveness acquires another form. In this case, the bridge is built overlapping in connection with the existing tower. The bathrooms and service areas remain consistent as vertical sweep to the adjacent rooms in both floors. 

Caption

The structural solution here becomes a key component for an atypical relationship between both constructions. The addition is not only supported but is also hanged and loaded as a strip, connecting all structural elements through beams and slabs. By doing this transfer of loads we manage to avoid the central support and therefore the whole span of the interior is free and interconnected. 

Caption

An open ground floor is perceived lightly and flowing into the three stair-connected levels. The interior, a multidimensional bond where spaces interact. All rooms visually connected to each other, individually unfolding into their full amplitude and height. Altogether these extensions co-existing adapting to the program and activities to serve.

Caption

At the beginning, the floor evolves and develops into part of the furniture only to be transformed again into the stairwell playing with the borders of materiality and textures. The structure becomes part of the furniture and the furniture part of the activity that performs. Spaces are uncovered by each other. 

Caption

The living room ascends to the studio half-way and then continues to the bedroom, which exits onto the balcony where it turns and connects with an exterior stair that leads to the rooftop, the final extension of the addition, a panoramic view of the valley that holds this tower.  

Caption

The construction is based on verticality to narrate the history of layers, rhythms and patterns. Surging from a sturdy and heavy stone plinth, the openings align the view as landscape notes. Gradually, each opening expands until they are absorbed by the vast vegetal spectrum all around. 

Caption

Collaborators:

Head of Project: Gerardo Casasola 

Construction Management and Execution: Operadora XGS (Arturo Nuñez, Irving Esquivel, Mauricio Toribio)

Carpentry and Furniture: Agustin R Seidler / Julio Fernandez

Photography: Camila Cossio 

Caption
Featured Projects
Latest Products
News