Casa a  Bormio

Casa a Bormio

Architecte
studio wok
Lieu
Bormio, Province of Sondrio, Italy | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Maisons privées
Federico Villa studio

Casa a Bormio

studio wok en tant que Architectes.

The apartment, about 75 square meters, is located at the foot of Mount Reit, inside a typical Alpine condominium from the late 70s. The house, overlooking the whole Valdidentro, is designed for a young family and was designed to accommodate friends and family.


The demolition of all the internal partitions allowed a new definition of the space through the creation of three volumes. These, built entirely of dry wood and wood, enclose all the fixed cupboards and toilets, thus allowing to establish the hierarchies of the various rooms of the house that follow one another in a fluid way, without having a clear distinction between them.


The position of the volumes also allows the light, coming from the numerous windows, to become a fundamental element of the architecture and its atmospheres.
From the entrance, an intimate space with bench, shoe rack and technical cabinets, you immediately perceive the space (which can be remodeled thanks to sliding panels) and light.


The living area is flooded with light and the view coming from the 4 windows facing south-east and south-west; the kitchen is open but integrated into one of the wooden volumes, while the buffet unit, as well as the table with a long bench, allow you to experience the space in a very convivial way.


The two bedrooms, and one of the two bathrooms, face north-east; the master bedroom is simple and essential and with a small dedicated bathroom. The second bedroom is instead characterized by the presence of a warm and welcoming niche entirely covered in wood that recalls an alpine refuge and where there is a bunk bed with a pull-out bed.


The choice of materials, all of local origin, has made it possible to create a strong link with the territory and with the productive realities of the area. The floor is in larch wood while the stone used in the entrance floor, in the bathrooms and for the kitchen countertops is the Green Serpentine, used in the nearby Terme di Bormio.


The protagonist of the house, not only for its intense scent, is the Swiss pine wood (stone pine) used for all the designed and made-to-measure furnishings, for the window frames and for the wall and ceiling coverings. The relationship with the local craftsman who took care of the entire production process was fundamental and intense, from cutting the plants in the nearby Val Zebrù to the realization of the final products.


In slight contrast with the delicate colors of the pine and larch woods, there are the sliding doors and the kitchen sideboard painted in green which, together with the Serpentine, complete a minimal palette but with a warm and welcoming flavor typical of mountain homes .

Featured Projects
Latest Products
News