CAER HOUSE

Architecte
Encasa Archstudio
Lieu
Calicut, Kerala, India | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Maisons privées
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
PaintAsian Paints
Water proofing solutionDr. Fixit
hood and hobFaber
SwitchesHoneywell
Toilet SanitaryJaquar - Sanitaryware
Furniturekeypees furniture

Fiche technique du produit
Paint
Water proofing solution
hood and hob
by Faber
Switches
Toilet Sanitary
Furniture

CAER HOUSE

Encasa Archstudio en tant que Architectes.

CAER – An abode of tranquility amidst the serene village green and the flowing blue of Chaliyar river. Revisualization of a modern day fortress; CAER with its exteriors and façade, creates a solid and bold identity.


Being a site with innate natural beauty, we tried to bring up quality spaces bursting out of the lush to retrieve the mind of the user from all the chaos around by merging the boundaries of interior and exterior. The green spaces introduced in between smoothens the rough impression created by the exposed textures. 


Ascending gradually from the pavement to wide steps and then throughout the whole building we can experience a gradation of textures from the rough rubble walls to finely done concrete finishes. The introduction of both concrete and wooden flooring intermediately in the floorings, break the monotony.


A single storied house incorporating maximum human interactive spaces was the brief put forward by the client.


Intimate spaces within the house is buffered by a bold concrete wall veiled by the green lush.


Inner courtyards are provided within the toilets with indirect roof top ventilation which helped to maintain the aesthetics. 


The bold yet simple pivoted main door and the sliding door of bed rooms stand out in the whole design.


Wind and light pattern is manipulated by a stretch of trellis running along the north side (living, dining and kitchen spaces) which brings in the cool breeze and cuts down the harsh sunlight.  series of both sloping and flat roofs at varied heights and the roof line vents add on to this. 


Reused roofing clay tiles, inverted ceiling tiles, customized lighting and furniture add on to the raw character of the house. Usage of automotive paints in the kitchen walls instead of tiling helped to maintain the unique texture palette of CAER. The electrical conduits are hidden in between the roofing and ceiling tiles where this act as the false ceiling. 


CAER is oriented along the north – south direction. The zoning of kitchen, sit out and living offer the spaces with early sun rays. The interiors are flooded with natural lighting. This minimized the use of artificial lighting.


CAER altogether blends with the context with its earthly color palette brought to life with exposed concrete, wood, rubble wall and the green lush in between.


CAER showcases its unique statement of tropical architecture style in the rural context of Nilambur evoking the feel of newness and rawness.

Crédits de projet
Structural Engineers
Entrepreneurs
Featured Projects
Latest Products
News