Cabin in Ulvik

Cabin in Ulvik

Architecte
Rever & Drage
Lieu
Ulvik, Norway | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Maisons privées
Tom Auger
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
LightingFlos
Pendant lampNorthern Lighting
FabricantsRais
FabricantsNibe
NIBE VVM S320
DoorsBovalls Dörrbyggeri
Wooden CladdingMoelven

Fiche technique du produit
Pendant lamp
Fabricants
Fabricants
NIBE VVM S320 by Nibe
Wooden Cladding
by Moelven

Cabin in Ulvik

Rever & Drage en tant que Architectes.

This cabin in Ulvik, Western Norway, is a homage to country-road architecture. Important as sources of inspiration are the works of Rudolf Olgiati; with its blend of vernacular architecture and historical design principles, as well as the romantic nationalism paintings of Hans Gude. The latter both in a direct, landscapy way, and in a more abstract way being within the tradition of design as a method of slow and steady progression.

photo_credit Tom Auger
Tom Auger

In fall the ochre yellow walls are pure camouflage in the aspen forest, and the long lines of the stone walls of the surrounding landscape are met, and interrupted, by the shielding southern wall of the building. This way of making an extra thick and protective wall towards the dominating wind and rain is typical for this area.

photo_credit Tom Auger
Tom Auger

The slanted beam on the opposite gable wall gives the building a supportive push in the same direction, and thereby further underlines the defining weather conditions. This last element is double functional as it also holds the drainage pipe from the roof.

photo_credit Tom Auger
Tom Auger

As a complex the cabin together with it's annex has the composition of a traditional small scale farm linked by the access road. Being pinky-yellow the cabin is a merge between the traditional house on such a farm, normally painted white, and the barn, normally painted a warm red. Cabins as such, being introduced to this area in the middle of the 20th-century as recreation for the upper middle class, where meant to function somewhere between the comfort of a house, and the roughness of a barn. This intermediate state can also be traced in the facade composition of this building with some features commonly found in barns and others commonly found in houses.

photo_credit Tom Auger
Tom Auger

Further pointing to the ambiguous character of the building the facade facing the fjord is both representative and plebeian. The cornice over the main door is lifted to a parapet to signal entrance and dignity, while the eaves over the large window gives a low-key impression (as well as providing shelter for the window).

photo_credit Tom Auger
Tom Auger

More subtle the concrete arch inside the glass facade balance the slanted beam on the outside, but, contrasting the aggressiveness of the wooden beam, the arch is withdrawn in shape and character to provide room for the door. As composition, inside and outside, the building is more juxtaposition of ordinary elements than a display of the unique. More thoughtful use of off-the-shelf items than tailor-made solutions, although not pure even in this respect.

Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used :
1. Nordvestvinduet AS: Windows
2. Bovalls Dorrbyggeri: Doors
3. Northern Lightning: Acorn
4. Flos: Glo-Ball S2
5. Moelven Industrier AS: Wooden Cladding
6. Nibe Industrier AS: VVM S320
7. Rais: Viva 100 L Classic

Featured Projects
Latest Products
News