Ca’ delle Alzaie

Ca’ delle Alzaie

Architecte
Stefano Boeri Architetti
Lieu
Treviso, Province of Treviso, Italy | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Appartements
Paolo Rosselli

Ca’ delle Alzaie

Stefano Boeri Architetti en tant que Architectes.

In the context of the recovery of a former production area of ​​about 11,000 square meters near the historic center of Treviso, the intervention includes the construction of three class A residential buildings, with private gardens. Overlooking the river Sile, the buildings include seven floors above ground (for a total height of 27 meters) and a basement for the garages, used in roofing as large green space. Along the west side of the area a pedestrian path connects to Viale IV Novembre, which guarantees the visual continuity towards the river. The planimetric distribution of the volumes allows each housing unit to fully enjoy the relationship with the river landscape: placed next to each other, the three buildings in fact form a discontinuous front and each one is designed according to a different rotation to optimize exposure on the southern and reduce mutual introspection. Each floor houses two or three apartments, of different sizes, with the living areas facing south, towards the river, and the sleeping areas facing north. The main south and north facades of all buildings are equipped to accommodate trees and large shrubs.

photo_credit Paolo Rosselli
Paolo Rosselli

The primary objective of the project is to maximize the area destined for greenery, imagining for the intervention area a landscape in dialogue with the natural environment of the riverside and hosting about 400 new shrubs and 170 new trees. In addition to maximizing exposure on the south side and ensuring a high level of internal privacy, the discontinuous front and the different rotational settings of the three buildings avoid a “visual barrier” effect, freeing up large perspective views between one building and another towards the passage along the towpath.

photo_credit Paolo Rosselli
Paolo Rosselli

Through the presence of greenery on the two main fronts, the three buildings amplify the qualities of the surrounding landscape, of which they take on the variable appearance of the seasons, and guarantee a high quality of life, in strong relationship with the open spaces. In fact, each apartment has a view on the terrace and at least one tree, with a total of 120 trees on the facades. The design of the elevations is strictly and intrinsically defined by the presence, distribution and potential growth of the plant element: in particular, the south facade towards the river is divided into a series of continuous terraces that are three metres deep and interspersed with vertical elements. The north façade instead presents a series of linear overhanging pots and vases for small and medium-sized shrubs, regularly punctuated by vertical containers for medium and large shrubs that are similar to those on the south façade.

photo_credit Paolo Rosselli
Paolo Rosselli

The embankment that covers the top of the private garages are entirely transformed into a lawn with flowers, shrubs and trees while the flat area on the top are used as private gardens for the apartments on the first level, condominium gardens and partly also condominium vegetable plots in the south-eastern section. On the south side two of the embankment slopes are gently and naturally go down towards the river, contained by a two metres high wall that separate the path of the Restera public pedestrian and cycle path from the greenery. On the northern side, slopes with a regular geometric configuration are cut by concrete retaining walls, to leave room for the entrances of the buildings. Parallel to an irrigation ditch, the northern section of the plot is reserved for outdoor parking and access to the accommodation; it is also one of the few paved areas in the lot, in continuity with the private access road. Outside the southern area along Via Alzaia, the retaining wall is set back at three points on account of the public path. Here rest areas are planned, equipped with linear seating, bicycle racks and outdoor exercise equipment. A stretch of greenery has also been designed against the border wall with the aim of returning an element of quality back to the existing pedestrian path along the river thereby further encouraging people to use it.

Featured Projects
Latest Products
News