C11 House

C11 House

Architecte
Anna Solaz - Estudi d'Arquitectura
Lieu
Bugarra, Spain | View Map
Année du projet
2018
Catégorie
Maisons privées
Milena Villalba
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
LightingArkoslight S.L.
Plumbing Fixtures Bathco
Roof covering - Sandwich wooden panelCaliplac
WindowsCortizo
Roof window- GGL/GGUVelux
Floor tiles – Rift collectionVives Azulejos y Gres S.A.

Fiche technique du produit
Lighting
Plumbing Fixtures
by Bathco
Roof covering - Sandwich wooden panel
Windows
by Cortizo
Roof window- GGL/GGU
by Velux
Floor tiles – Rift collection

C11 House

Anna Solaz - Estudi d'Arquitectura en tant que Architectes.

C11 HOUSE is the rehabilitationof a family house located in a small village called Bugarra, Spain. The project arises with this fundamental idea: to recover life around the patio and give back a clear environment and its former landscape.

 

This traditional patio house had been modified through the years and each generation had been adding fragments to this former house. As a result the Mediterranean patio house couldn’t be recognized anymore. The previous succession of enclosed rooms becomes a fluid and changing space, thus allowing cross ventilation and bringing light to the core of the house. The rest of the space is organized by light. All of the house’s rooms are moved to the first and second floor so that the ground floor can be entirely occupied by the family business. The connection with the exterior is emphasized by a series of openings on the walls that frame the views towards the surrounding landscape.

 

This house tells us about the people who live there. On the first floor, the stair is welcoming a common space that articulates the hierarchy of the house. Here two different environments appear. On the left side the sons can find their place, and on the other side the adults have their own spaces. The open plan is now organized with sliding doors, which bring these spaces together, becoming a continuous space and allowing each inhabitant to occupy his place and adapt his surroundings to his own way of life. The rooms are emptied and the perimeter is built with ‘thick walls’ that configure actual usable space. These walls are carved out to place built-in furniture and other nooks, so that it concentrates the services and storage and frees the rest of the space.

 

when we push open a door, we transform a place in a very insidious way. We offend its full extension, and introduce a disruptive and poorly proportioned obstacle. If you think about it carefully, there is nothing uglier than an open door. An open door introduces a break in the room, a sort of provincial interference, destroying the unity of space. In the adjoining room it creates a depression, an absolutely pointless gaping hole adrift in a section of wall that would have preferred to remain whole.

 

In either case a door disrupts continuity, without offering anything in exchange other than freedom of movement, which could easily be ensured by another means. Sliding doors avoid such pitfalls and enhance space. Without affecting the balance of the room, they allow it to be transformed. When a sliding door is open, two areas communicate without offending each other. When it is closed, each regains its integrity. Sharing and reunion can occur without intrusion. Life becomes a quiet stroll.

 

Material Used:

1. Caliplac – Roof covering -  Sandwich wooden panel

2. Velux – Roof window- GGL/GGU

3. Vives – Floor tiles – Rift collection

4. Cortizo - Windows

5. Bathco – Plumbing fixtures

Crédits de projet
Featured Projects
Latest Products
News