Bund Post Office and Shop

Bund Post Office and Shop

Architecte
YATOFU Creatives
Lieu
Ningbo, Zhejiang, China | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Bureaux

Magasins
Wen Studio

Bund Post Office and Shop

YATOFU Creatives en tant que Architectes.

Ningbo’s Bund (Waitan) area holds high historic significance as the home of the province’s first post office. In establishing a new location on the banks of the Yongjiang River, the Bund Post Office sought to revive the establishment’s former significance and reestablish its role as the center of the community.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The new premise therefore needed to evoke a sense of nostalgia and at the same time provoke the boundaries of what is traditionally associated with concept of the post office. The Bund Post Office chose to collaborate its efforts with the neighboring “Nordic Books” to place an emphasis on lifestyle, while adding contemporary cultural interests into the mix. The Bund Post Office’s three floors are made up of the post counter and station, gift and souvenir retail displays, and a children’s play area that is also used for workshops and seasonal events.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

Nostalgic forms combined with a festive palette featuring greens, white and rich shades of red allow the historic references to live in a contemporary context. As visitors enter, the space opens up into a double height atrium, with a post office and checkout counter on the first floor and a striking and dynamic white staircase structure sweeping through the space from the first floor up to the mezzanine. The eye-catching staircase is clad in perforated metal mesh, creating a transparent and bold visual statement while incorporating functional writing surfaces and retail display structures at the same time.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The second floor sees the continuous extension of the mesh staircase structure as well as display shelves painted in a deep hue of crimson, with two built-in reading booths featuring green leather and custom lighting. The third floor, which is entered through a bridge from the adjacent premise, is a private children’s event and workshop space, surrounded by undulating panels of glass windows and inspired by community rooftop gardens.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The brief from the client was posed as a question: How can we reimagine the role of the post office in the community? The initial research led to the realization that post offices are often seen as most necessary during times of celebration – this means holidays, festivals, birthdays, and of course the culturally significant, Chinese New Year. This led to the redefinition of the brief itself as creating a post office that combined its normal functions with gift retail, cultural events, and a children’s event/play space.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

The Bund Post office therefore becomes a one-stop-shop for customers looking to send greetings and presents for celebratory purposes, and at the same time serve as a gathering point for the community’s families for seasonal events. In its completed form, the Bund Post Office delivers a fresh perspective on the role of the post office in the modern setting.

photo_credit Wen Studio
Wen Studio

It reaches beyond its founding purpose of sending and receiving mail, and offers a hub where visitors can connect with one another through the sharing of gifts, memories, and events.

Caption
Caption
Partagez ou ajoutez Bund Post Office and Shop à vos collections
Crédits de projet
Photographes
Fiche technique du produit

Aanandam Residence
prochain projet

Aanandam Residence

Maisons privées
Construction terminée in 2021
Voir le projet