Building 305

Building 305

Architecte
Signal Architecture + Research
Lieu
Port Townsend, Washington, USA | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Ateliers
Arthur Ross
Fiche technique du produit

ÉlémentMarqueProduct Name
FanBig Ass Fans
Interior LightingBlanca Lighting
SustainabilityO’Brien 360
Steel finishPermalac
Hydronic radiant heatersRuntal Radiators
Concealed HingesSugatsune

Fiche technique du produit
Fan
Interior Lighting
Sustainability
Steel finish
Hydronic radiant heaters
Concealed Hinges

Building 305

Signal Architecture + Research en tant que Architectes.

Built for military force, Fort Worden stood as an armed overlook, protecting Puget Sound coastal cities and shipyards from invasion during both World Wars. Today it stands as a Lifelong Learning Campus, using its place on the edge of the Salish Sea to amplify connections between nature, art, and community.    

photo_credit Arthur Ross
Arthur Ross

Following a master-planning process, the Fort’s warehouse district was prioritized as the greatest opportunity for investment, and the vision for Makers Square, a trio of renovated warehouse buildings, evolved. Building 305, at the heart of this district, was always a capstone structure for the Fort. Constructed in 1905, it was the first military building constructed at Fort Worden, serving as the Quartermasters’ Warehouse, overseeing the construction of over 600 buildings on the property. 

photo_credit Arthur Ross
Arthur Ross

Used since the 1970s as a maintenance building, the stoic barn structure was suspended in a mono-functional state, composed of dusty workshops and a depository of historic relics and building materials. Design investigation began with a translation of the diverse materials and building patina to tell the story of 100 years of work. By honoring the building’s history, the rehabilitation simultaneously met the preservation standards of the US Department of the Interior and interpreted its working past while infusing the passage of time into the new spaces and inspiring new stories to evolve.

photo_credit Arthur Ross
Arthur Ross

The design team repurposed existing materials wherever possible to preserve the historic character and visually tell the stories of the past. Flooring removed from the attic to create the double-height gallery was reused on the main level, while salvaged bead-board from the ceiling was patched into existing wall and ceiling surfaces, creating a conversation between materials throughout the space. The old-growth Douglas fir attic floor joists were carefully salvaged, cataloged, and milled into new stair treads and risers. 
 

photo_credit Arthur Ross
Arthur Ross

Through the patching and grafting of old and new materials, Signal’s rigorous rehabilitation methodology took advantage of Fort Worden’s embedded carbon and reduced the amount of energy produced during construction. 
 

photo_credit Arthur Ross
Arthur Ross

While Signal made thoughtful, research-driven changes to Makers Square, the beauty of the project lies in what was left behind. Throughout the design process, Signal discovered markings made by the Fort’s former inhabitants. Instead of covering the building’s past, the design team opted to integrate it into the renovation. Now, when visitors step into Markers Square, they’re immediately presented with imprints of Fort Worden’s history. Exposed remnants of old paint colors, removed cabinetry, shadows of long-gone equipment, and abandoned stairwells create a time-traveling effect and tell the story of what was there before. This rehabilitation approach ignites curiosity about the building’s 120-year-long past and inspires creative action from its future guests.

photo_credit Arthur Ross
Arthur Ross

Building 305 is Makers Square’s largest structure at 15,000 square feet, making it an ideal gallery and providing a  variety of studio spaces. Originally composed of three levels—the main floor, a dimly lit attic, and basement—Signal added space and light by opening up the attic, revealing double-height ceilings and a gabled roofline. The new floor plan allows more headroom, space for larger artwork, and abundant daylight throughout the attic. Signal divided the attic space into two writer’s workshops with interior windows overlooking the main floor gallery. The basement corridor, defined on one side by its sandstone foundation and masonry piers on the other, provided the opportunity to collaborate with Arup’s acoustic department to develop the headquarters for the local independent radio station KPTZ.

photo_credit Arthur Ross
Arthur Ross
Partagez ou ajoutez Building 305 à vos collections
Crédits de projet
Acoustical Engineer
Historic Preservation Consulting
Structural
Villa Tranquille
prochain projet

Villa Tranquille

Maisons privées
Gignac, Hérault Valley, France - Construction terminée in 2015
Voir le projet