Brønshøj Parish Centre
NORD Architects

Brønshøj Parish Centre

Nord Architects Copenhagen en tant que Architectes.

The Parish Centre - a new social gathering place in the community


In a society with constant evolution, filled with rootless media and informal interactions, there is a need for gathering points that provide presence and community. The modern church can act as this space. A space in the urban fabric, it allows a unifying and loving community to welcome you with open arms, inviting you to visit no matter your age, interests or assets. As the interests of users and their needs evolve, The Parish Centre will embed these characteristics in an ecclesiastical framework. Through this, the centre will interact with people at eye level, using the relationship where the Church and the local environment meet as a way to do so– The Parish Centre.


The Parish Centre will open itself up to the community in a bright, honest and welcoming atmosphere. The concept is to create a unifying Parish Centre, which can accommodate multiple users and visitors in a multifunctional and atmospheric house. The Parish Centre, with its welcoming architecture, won’t feel institutional, but will instead be a functional house for church workers and all kinds of users. The Parish Centre makes its mark through its visibility in the cityscape. At the same time it does not remove the view of the church from the square, closely aligning itself with its surroundings. The Parish Centre, a final step in the trinity of church and rectory centre, opens up towards the city and the city residents, inviting them into the cultural enclave of the church.


The spaces in The Parish Centre are multifunctional and are aimed to include its many diverse activities. The multifunctional room, which is an essential element for The Parish Centers flexible usage, can be opened up and used as a large space that caters for many people. The multifunctional room opens itself up with large windows that interact and face the usable outdoor spaces. The two diverse outdoor spaces; the garden at one end and the square in the other, provides for different users and moods, creating a welcoming and bright room. At the same time the multifunctional room, using folding walls, can be transformed into three separate rooms, both taking the acoustics into account and providing more concentrated spaces. As distinctive architectural elements, the circle shapes that characterize the building act as the hallmarks of The Parish Centre. The circles send an embracing and inviting signal to the community. The circles, combined with the facades’ wood material and the play of light in the slats, offsets a warm and welcoming visual connection to the house.


Featured Projects
Latest Products
News