Botany House
Christian Flatscher

Botany House

NINA MAIR Architecture + Design en tant que Architectes.

What was the brief?
In cooperation with architect Georg Bechter, Nina Mair has designed a single-family house for a young family, devoting particular attention to creating a unique indoor space.

photo_credit Christian Flatscher
Christian Flatscher

The original building was removed preserving only the solid stairwell, chimney and cellar walls. A new brick outer shell and an upper floor were erected around this core volume of the space, out of timber. The compact building structure rests on an elevated plateau around one meter above the garden level. Its elevation is meant to both protect the building from the ever-changing groundwater level and reduce visibility from outside to preserve privacy.

photo_credit Christian Flatscher
Christian Flatscher

What were the key challenges?
It was Nina Mair’s intention to create one open apce around the core stairwell, while providing the opportunity to divide the space into several private zones.
The stairwell, a free-standing central element on the ground floor, also accommodates a sanitary module, an utility room and a fireplace. The taupe coloured stairwell holds partition walls that can be pulled out to create separate rooms. Cooking, eating, living and working are arranged in an open space that can
be quickly and easily divided into separate rooms, if necessary. The living area extends throughout the airspace on the upper floors.

photo_credit Christian Flatscher
Christian Flatscher

The wide windows on the eastern and western facades are equipped with
particularly low window sills. They serve as a seating area inviting you to stay and read a book or simply enjoy the view of the large garden.

Considerable effort has been devoted to accommodating the owners’ great passion for literature. A huge library is built into the airspace underneath the roof.

photo_credit Christian Flatscher
Christian Flatscher

What materials did you choose and why?
Wood serves as one of the main materials, providing the Botany House with its natural appearance both outside and inside, as well as in terms of construction.

The original building was removed preserving only the solid stairwell, chimney and cellar walls. A new brick outer shell and an upper floor were erected around this core volume of the space, out of timber. The entrance stairs on the northern side of the building are covered with corten steel, providing a visual contrast to the wooden façade. A detached carport made of exposed concrete offers enough space for two cars, tools and bicycles.

photo_credit Christian Flatscher
Christian Flatscher
photo_credit Christian Flatscher
Christian Flatscher
photo_credit Christian Flatscher
Christian Flatscher
photo_credit Christian Flatscher
Christian Flatscher

Material Used :
1. Facade cladding: wood cladding (larch)
2. Railing: Corten steel
3. Flooring: wood floor (larch)
4. Doors: solid wood - custom made 
5. Windows: solid wood - custom made (larch)
6. Roofing: tinplate roof
7. Interior furniture: custom made
8. Door Handles interior: FSB
9. Integrated acoustic absorbers: YDOL 

Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
Door Handles interiorFSB
Integrated acoustic absorbersYdol
Fiche technique du produit
Door Handles interior
by FSB
Integrated acoustic absorbers
by Ydol
Featured Projects
Latest Products
News