Boatshed - Emu Park SLSC

Architecte
Design+Architecture
Lieu
Emu Park Queensland, Australia | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Hangars à bateaux

Centres sportifs

Boatshed - Emu Park SLSC

Design+Architecture en tant que Architectes.

Designed with the harsh seaside conditions in mind, the Emu Park Life Saving Club Boatshed and Amenities upgrade features a range of clever building techniques. All measures have been put in place to minimize ongoing maintenance and day-to-day costs.

photo_credit Cam Murchison
Cam Murchison

Emu Park Surf Lifesaving club was originally had 2 buildings, a general clubhouse and boat shed. The original amenities located in the clubhouse building was outdated and not appropriate for today's use. The existing amenities footprint have been retrofitted to provide new disabled accessible toilet and male amenities and a new female amenities block was added. The original boatshed had a damaged and leaking concrete roof and was not fit for purpose (low ceiling, not adequate access, equipment sharing space with nippers, poor ventilation, ...). The new boatshed, smaller in footprint, are better suited for purpose with higher ceilings, multitude of access and permanent natural ventilation. A simplified footprint allows for better usage of the boatshed allowing for more efficient storage.

photo_credit Cam Murchison
Cam Murchison

Design + Architecture worked closely with the club to create a sleek, modern Boatshed. Minimising the need for maintenance was a priority for the stakeholder. Due to this, clever design techniques including low-maintenance materials were used in the design of the boat shed and amenities. Construction materials consists primary of concrete blockwork, timber and aluminium sheeting. Extensive design decisions were made to avoid any materials that would rust or require maintenance like steel or glass. Building layout and shape allows for natural ventilation and light and fixed louvres with fly screens allows the building to 'breath' at all times (instead of a traditional sealed building).

photo_credit Cam Murchison
Cam Murchison

To increase usability and flexibility, the Boatshed features several roller doors on three sides. The roller doors provide flexible access to the boat shed and separates the board users (mainly nippers) from the vehicles/trailers/boats. These doors also increase airflow and natural light, even in a closed position thanks to perforated roller doors. A light well was placed in the centre of the roof in order to increase airflow and natural light. The build now features a breezeway, which acts as a new entrance to the existing building, as well as a separation between the boasted and clubhouse; which is a safety precaution in case of emergency (minimising the level of damage to club infrastructure). The breezeway and new club signage; including unique Surf Life Saving Logo featured on the building, has created a prominent street facade.

photo_credit Cam Murchison
Cam Murchison

What are the sustainability features?

The project, a new boatshed for the local Lifesaving Club, is located on the edge of the beach in harsh coastal conditions. Project consist of replacing an existing not-for-purpose boatshed and providing modern amenities including pwd (disability accessible toilet).
All measures have been put in place to minimize ongoing maintenance and day-to-day costs.Construction materials consists primary of concrete blockwork, timber and aluminium sheeting. Extensive design decisions were made to avoid any materials that would rust or require maintenance like steel or glass. Building layout and shape allows for natural ventilation and light and fixed louvres with fly screens allows the building to 'breath' at all times (instead of a traditional sealed building).
The new boatshed, smaller in footprint, are better suited for purpose with higher ceilings, multitude of access and permanent natural ventilation. A simplified footprint allows for better usage of the boatshed allowing for more efficient storage.

photo_credit Cam Murchison
Cam Murchison

Clients comments

Function – The aim of the project was to eliminate the significant structural issues associated with the old boat shed through renewal. Operational and equipment requirements were considered through-out the design to ensure efficient deployment of resources for beach patrols. The new boat shed has also incorporated areas for the Fitzroy Frogs triathlon group and the Livingston Shire Council disability access wheel-chair and mobi-mat. This project has provided a closer integration of the Emu Park SLSC with the public and receiving a lot of positive feedback from persons with disabilities.

photo_credit Cam Murchison
Cam Murchison

Aesthetic – The new boat shed seamlessly fits in with the ocean front. Previous community park improvements abuts the new boat shed and provides a continuous pleasant shoreline for the public to enjoy from the boat shed to the singing ship in Emu Park.

Caption

Safety – Public and member safety was designed into the new boat shed. Powered equipment was designed to be deployed from side access doors. This is physically separated from public space and heavily populated areas, particularly nippers on Sunday morning, ensuring risk of vehicle / human interaction is minimised.

Caption

Team:

Architects: Design+Architecture 

Photographer: Cam Murchison

Featured Projects
Latest Products
News