Bmg  Bank

Bmg Bank

Architecte
Perkins&Will
Lieu
São Paulo, State of São Paulo, Brazil | View Map
Année du projet
2021
Catégorie
Banques

Bureaux
Ricardo Bassetti

Collectivity and diversity mark the design of a new bank office in Brazil

Perkins&Will en tant que Architectes.

The global architecture and design studio Perkins&Will signed the renovation of the Bmg Bank headquarters, located at one of the most known corporate buildings in São Paulo, Brazil. The new office symbolizes a moment of innovation and behavioral transformations at the firm, that is now more digital, inclusive, and has a refreshed identity. In an area of ​​almost 4,000 m², an open space configuration encourages employee interaction.

photo_credit Ricardo Bassetti
Ricardo Bassetti
photo_credit Ricardo Bassetti
Ricardo Bassetti

“This project brings issues regarding connection and inclusion, two very strong concerns of Bmg. In the central area, where there is usually a reception without much relevance, we created a large auditorium that connects the two vertical circulations of the building”, explains architect Fernando Vidal, Director of the Perkins&Will studio in São Paulo and project leader.

photo_credit Ricardo Bassetti
Ricardo Bassetti
photo_credit Ricardo Bassetti
Ricardo Bassetti

The integration of environments illustrates the moment of transformation that the bank is going through and, for that, it was necessary to break down walls – literally and figuratively. In staff areas, the number of traditional workstations has decreased, and the focus has shifted towards collaborative areas. “The spaces are interconnected in every way, whether physical, visual or functional. When you break these barriers down, you end up with a more clear vision and feeling of a team”, explains Vidal.

photo_credit Ricardo Bassetti
Ricardo Bassetti
photo_credit Ricardo Bassetti
Ricardo Bassetti

Some original features of the iconic, brutalist architecture building, built in 1984, were maintained, creating balance between industrial and modern styles. “The challenge was to combine features of the building to the client’s needs. We took an area with a lot of concrete and transformed it into a more high-tech model. This combination brings its own identity to the project”, he assesses.

photo_credit Ricardo Bassetti
Ricardo Bassetti
photo_credit Ricardo Bassetti
Ricardo Bassetti

In addition to hybrid spaces, which can be transformed as needed, the reinterpretation of the office also appears in flexible furniture. Another important feature of the project, which reinforces the bank's concern with inclusion and diversity, was the creation of gender-free bathrooms. “They insisted on the gender-free toilet. The bank is very concerned about diversity and representativeness”, emphasizes Vidal.

photo_credit Ricardo Bassetti
Ricardo Bassetti
photo_credit Ricardo Bassetti
Ricardo Bassetti

The digital presence appears in the entrance hall, where two digital panels measuring 36 meters each cross the large auditorium and bring information to all employees. LED panels and a sensory light system complement the concept.

photo_credit Ricardo Bassetti
Ricardo Bassetti
photo_credit Ricardo Bassetti
Ricardo Bassetti

"The Bmg Bank follows digital business strategies, which unites the best of the physical and cyber worlds, and today we can say that we are a '91-year-old Fintech'. As a result, our office has also transformed to join this evolution. And so, we decided to create a bold and modern environment, where people feel happy and want to be part of. We developed a relaxed, inviting project with greater interaction between employees, reflecting the current culture inside Bmg", says Ana Karina Bortoni Dias, CEO of Bmg Bank.

photo_credit Ricardo Bassetti
Ricardo Bassetti
photo_credit Ricardo Bassetti
Ricardo Bassetti

Finally, there is still an element created to encourage the health of employees, not only physical, but also mental. The presence of a running track measuring about 230 meters alludes to the urban concept and encourages people to move and thus get to know each other inside the office. On the ceiling, the idea is to make a flexible and seasonal art space, with drawings made by graffiti artists that change as if it were an exhibition, bringing urban art into the work environment.

photo_credit Ricardo Bassetti
Ricardo Bassetti
photo_credit Ricardo Bassetti
Ricardo Bassetti
Crédits de projet
Architectes
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
industrial partitionsAbatex
FurnitureCavaletti
Metal lining and wall panelsSulmetais
Fiche technique du produit
industrial partitions
by Abatex
Furniture
Metal lining and wall panels
Featured Projects
Latest Products
News