Bioclimatic Flexi-Office

Bioclimatic Flexi-Office

Architecte
T3 Architects
Lieu
Ho Chi Minh City, Vietnam | View Map
Année du projet
2020
Catégorie
Bureaux
Histoires par
T3 Architects
Hiroyuki Oki

Bioclimatic Flexi-Office

T3 Architects en tant que Architectes.

T3 ARCHITECTS designed the new Dreamplex Office Building located in Saigon, renovating an existing building with the challenge to propose the “Office of the Future” to offer a “better Day at Work”.

 

As an Office of the new era, client and T3 understand people is not always and every day with the same mood at work, so the main intention was to start to consider what employees are expecting from his working spaces and offer him the best, with many different options to adapt his mood of the day: need of concentration, need of inspiration, need of meeting people, need of calm and comfort... So, this Flexi-Office building proposes more than 10 different working styles environments.

 

It was essential to bring “good vibes” from the first moment users entering the Building, with a reception like any nice Resort, a direct connection with the tropical Garden, natural tones, loose furniture, locally-sourced materials, and even, as much as possible, bio-sourced in Vietnam: Bamboo, lime plastering, solid wood, local stone and plants from the South Vietnam.

 

Then, the additional concept was to emphasize the idea that the building is located in Vietnam and in Thao Dien ward, and get a strong feeling of the village's lifestyle with all facilities around, providing views of the surroundings and with the tropical feeling (trees, ceiling fans, garden…).

 

T3 worked in collaboration with energy efficiency engineers to make the building truly sustainable by doing several actions:

  1. To keep the main structure of the existing building (grey energy saving).
  2. To create a tropical garden by breaking the outdoor existing concrete slab, bringing back the natural and permeable soil, adding new trees and plants, allowing rainwater to go through it to minimize common flooding issues it that area.
  3. To reduce Air Conditioning spaces, adding big sliding doors for the ground floor to create a connection with the exterior garden and maximizing the air circulation with strategically located ceiling fans.
  4. To add a double ventilated facade in Bamboo which is an efficient sun protection and keeps the main walls cool improving the energy savings, moreover we added some horizontal and vertical louvers specifically designed for each orientation/facade to reduce over lighting and improve the comfort of customers.
  5. To limit as much as possible the use of industrial materials, chemicals and plastic to improve interior air quality.
  6. To well insulate the roof slab to avoid overheating and save energy.

 

Finally, the lighting was designed by Kobi Studio in collaboration since the concept design stage to get a part of WELL standards and increase both comfort to customers, proper work conditions, and value for the Client.

Read story in EnglishEspañol and Português

Crédits de projet
Architectes
Lighting Consultant
Energy Efficiency Consultant
Entrepreneurs
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
FabricantsAn Cuong
FabricantsHäfele
FabricantsXingfa
Fiche technique du produit
Fabricants
Fabricants
by Häfele
Fabricants
by Xingfa
Featured Projects
Latest Products
News