BAT Wohnhochhaus-Ensemble mit Kindergarten

querkraft architekten zt gmbh en tant que Architectes.

Located in the Clichy-Batignolles urban development area, beside a spacious park, the res-idential high-rise, workers’ hostel, and childcare facility form an ensemble planned using ecologically efficient criteria. Placed diagonally opposite each other, the two apartment towers are set on the property so that a view of the park and the landscape are guaranteed. The connecting wood-concrete composite pedestal houses a kindergarten and a daycare, Its wings enclose two courtyards that lie lower than the street level.

photo_credit Schnepp Renou
Schnepp Renou
photo_credit Schnepp Renou
Schnepp Renou

The different uses of the building components are expressed by a formally differentiated façade that is still connected by materiality and texture. The two towers are united by a shell of dark brickwork, accented by elements of silvery aluminum: the windows of the 50 workers’ flats are protected by sliding sunshades made of aluminum slats that make a live-ly accent.

photo_credit Schnepp Renou
Schnepp Renou
photo_credit Schnepp Renou
Schnepp Renou

The 50-meter high tower houses 77 social housing units with up to five rooms. The alumi-num slats of the balcony balustrades are set at different densities and with wavy or jagged top and bottom edges, creating a trompe-l’oeil effect that looks like three-dimensional bulges. French windows allow occupants to exit to the balcony zone from any room, which widen to become deep living areas thanks to the way the building recedes at the corners and in the middle of the long sides. In order to allow residents to enjoy these open spaces more quickly, they were given a furniture set — umbrella, table, flower box, and clothes drying rack — upon moving in.

Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News