Basque Health Department Headquarters in Bilbao

Basque Health Department Headquarters in Bilbao

Architecte
Coll-Barreu Arquitectos
Lieu
Bilbao, Spain
Année du projet
2008
Catégorie
Bureaux

Bâtiments individuels
Histoires par
Coll-Barreu Arquitectos

Guardian Glass

Bandalux
Aleix Bagué

Basque Health Department Headquarters in Bilbao

Coll-Barreu Arquitectos en tant que Architectes.

The new Basque Health Department headquarters is located at the last site that still remained unbuilt on the administrative and Business Center of Bilbao. Up to now, the institution was suffering the spread of its staff in several buildings, hardly recognizable by citizens, away from each other and uncomfortable for both users and technical services. The aim of the new building is bringing together staff in a recognizable place, in order to increase the efficiency of the service and identify easily the corporation. The project at the same time involves both economic and property profits.


The site is located in the crossroad of two important streets of the Ensanche, designed in 1862. The restrictive city rules compel to repeat the shape of the neighboring walls, reducing penthouses according to a curved directive, chamfering the corner and building a tower on it. The folded façade generates multiple visual directions from inside to the streets bellow, and also from the highest floors to the landscape that surrounds the city, a highly effective mechanism for the incorporation of urban vitality inside the building.


The double façade solves not only all the mentioned urban requirements but also those concerning energetic, fire-resistant and acoustic insulation. This climatic improvement enables the elimination of the conventional air-conditioning installation as well as the false ceiling. Thus, the sound produced by the building is reduced, air recirculation in workplaces disappears, with a significant increase of health conditions, and the volume occupied per floor is also reduced, saving resources consumed by the construction.


The façade responds to the investigation launched in the previous projects, which considers the wrapper as a system. The construction techniques, the operation of the building, the energy exchange, the city and also the very fact, the desire to be... take part in the system definition, but never the elevation or the composition. The system must provide a valid response to the different situations generated in the façade. Instead of merely set the building on the one hand and shaping the urban space on the other, the façade system should become a social vehicle.


The building concentrates services and communications in a vertical spine attached to the longest party hedge and generates seven open floors assigned for offices. Above this, there are two floors for local representative and institutional use. The workspace benefits of the permeable, passable and livable volume of the building. The board hall takes up the double height of the tower. The auditorium, its foyer and its appendages are situated in the first basement. Further below there are two parking floors and one fourth level for archives. The car lifts allow access to all the basement levels. The project emphasizes the place to sit on the threshold, at the doorway of a house, looking down the road and the back into the home.

Basque Health Department Headquarters

Guardian Glass en tant que Glass.

Guardian SunGuard® HP Neutral 41/33 is used in the double skin façade that not only meets local building code regulations but also provides acoustic insulation for the building. The folded elements of glass in the façade create multiple views of the city and change their appearance depending on the viewing angle, the time of day and the season, demonstrating the dynamic spirit of the city.

Headquarters of the Department of Health of the Basque Government

Bandalux en tant que Blinds, Curtains and Shades Manufacturer.

The Headquarters of the Department of Health of the Basque Government stands out for its personality, its shapes and its transparencies. This building was one of the last to be built in Bilbao’s business and administrative district.


For this project, Bandalux designed customized sliding panels, in order to cover a width of 6 meters and prevent even a crack of light from entering the entire covered surface. A highly decorative solar protection solution that covers all the needs of this architectural project.

Crédits de projet
Blinds, Curtains and Shades Manufacturer
Fiche technique du produit

ÉlémentMarque
Blinds, Curtains and Shades ManufacturerBandalux
GlassGuardian Glass
Fiche technique du produit
Blinds, Curtains and Shades Manufacturer
Glass
Featured Projects
Latest Products
News