Baita piè Tofana Cortina
Alessandro Paderni / Eye Studio – photography

Baita piè Tofana - Cortina d'ampezzo rebranding & restyling project by Visual Display

VISUAL DISPLAY - Interior / Identity / Stories en tant que Architectes d'intérieur.

At the foot of the Tofane of Cortina d’Ampezzo, in the heart of the ski area that will host the 2021 World Championships and the Olympic Games in 2026, stands a small wooden house with a long history behind it.  
First established as a hut to host the timekeepers during the '56 Winter Olympics, it later became a traditional hut where you can breathe the mundane atmosphere of the 1980s, well narrated in the Vanzina brothers' movie Vacanze di Natale. Right here, in 1983, one of the cult scenes were filmed with Christian De Sica and Karina Huff and lately some sequel scenes, Vacanze di Natale 2000 and Vacanze di Natale a Cortina 2011. 
In the 1960s it became one of the landmarks of Ampezzo's haute cuisine. 
 
2019 – It is with today's new management by Michel Oberhammer asked Visual Display to renovate and re-launch of Baita Pié Tofana, from the brand identity to the interior design. Michel ambition was to give a decisive turn to the image of this restaurant immersed in the green of the Ampezzo mountains, curating all the details, from the interiors to the conception of the menus and the fine wine list. 
Thus, began a beautiful journey for Visual Display in the vernacular culture of the place, in search of inspirations and authentic emotions which then became materials, colors, shapes, textures, light, and signs. With the aim of enhancing, on one side, the historic aspects and the recognizable characteristics of the hut and on the other the concepts of sophistication and authenticity, values ​​underlying the new management. 
 
The first milestone of the project was the decision to confirm the old sign-plate affixed to the front of the cabin from the beginning (see image) and make it the central point of the re-branding. The sign becomes the trademark of the lodge to which the payoff "authentic food and fine bottles" has been added to describe the essence of the new offer: a refined and all-Italian menu and a wine list created by Michel in person with more than 500 international labels. 
 
THE RENOVATION. 
The project involved a total renovation of the dining rooms that led to the consolidation of the original structure, thanks to the savvy hands of local artisans - Falegnameria Menardi from Cortina D’Ampezzo has been one of the main actors in the realisation. 
The interior walls and ceiling have been completely replaced by a new paneling in sandblasted and stained fin boards. The elegant combinations of fabrics chosen for the benches in dove-gray and petrol-green tones, the light linen curtains and the amber-colored copper lamps create a welcoming and elegant atmosphere, adding a touch of glamor to this traditional location. 
 
 The traditional fireplace in the “Larin” room has been replaced by a new technologically more advanced fireplace  - made by Gover Caminetti - that allows customers to eat around the firepit. The nearby room, with custom-made raw wood tables, is characterized by a large back-lit wooden and copper wine rack to underline the Baita's oenological vocation. 


Even the exterior has undergone a total make up. The facades have been cleaned from the patina of dark paint to leave the larch naturally and allow it to age. 
At the same time, the burnished brass lamps, a new furnishing project and the selection of outdoor fabrics transform the terrace into a real open-air room with the addition of two "privee" areas available to guests. 
 
The result is a classy, elegant and welcoming venue, which despite being entirely different from the former one maintains the magical and warm atmosphere that has always distinguished this location. A place to get together, feel good and enjoy a 360-degree experience immersed in the splendid scenery of the Ampezzo Dolomites (UNESCO World Heritage). 
 
A piece of history of Cortina d’Ampezzo revisited with a contemporary spirit, for lovers of the mountains, cuisine, good wine and beauty in all its forms.  


Loose furniture: 
chairs: Sipa Sedie, Unopiù 
lighting: Flos, Toscot, Astro Lighting  
lanterns: Ethimo 
 
Fabrics: 
Rubelli, Dedar, Mark Alexander 

L’élégance qui met en valeur le paysage. T-Way pour le restaurant Baita Piè Tofana

Pratic f.lli Orioli en tant que Fabricants.

Ressource inestimable pour n’importe quel local, le panorama est le protagoniste des projets en plein air: un élément à mettre en relief par des espaces dehors confortables et des couvertures discrètes qui laissent de la place seulement au plaisir de la vue sur le paysage.

 

Légèreté, simplicité et fonctionnalité sont en effet les caractéristiques indispensables pour la réalisation d’endroits uniques et immersifs, comme dans le cas du restaurant Baita Piè Tofana, enchâssé dans les montagnes qui lui donnent le nom, les Dolomites de Cortina d’Ampezzo, patrimoine UNESCO.

photo_credit Flavio Graffi  – Fotograffia
Flavio Graffi – Fotograffia

Le local en bois conjugue élégance et respect pour le territoire, dans un style contemporain qui satisfait les goûts les plus recherchés en matière d’œno-gastronomie et de design. Né en tant qu’abri pour les chronométreurs pendant les Jeux Olympiques d’hiver de ‘56, le site et l’excellence de la cuisine ont bientôt fait du chalet un point de repère pour l’élite d’Ampezzo,  ce qui a attiré l’attention des frères Vanzina qui l’ont choisi comme set pour de célèbres pellicules des années Quatre-vingt et Deux-mille. En 2019, la nouvelle gestion a donné vie à un nouveau restyling qui projette les espaces intérieurs du local dans une dimension plus moderne, même en préservant les aspects historiques par les choix d’ameublement chaudes et cohérentes. Un renouvellement qui a impliqué la terrasse sur les Tofanes aussi, l’espace extérieur qui permet aux hôtes de déjeuner entourés par les montagnes et d’être toujours à l’abri, contre l’instabilité de la météo à haute altitude, par deux stores à bras extensibles T-Way par Pratic, aux lignes minimalistes.

 

Étant donné que l’utilisation se fait surtout pendant la belle saison, les espaces extérieurs du restaurant sont en effet exposés aux fréquentes et légères pluies d’été, qui s’alternent très rapidement au ciel dégagé. Grâce à son tissu occultant et couvrant, T-Way protège contre soleil et mauvais temps, en protégeant de façon uniforme une surface de 29 mètres carrés, où on peut trouver vingt couverts environ.

photo_credit Flavio Graffi  – Fotograffia
Flavio Graffi – Fotograffia

Ce qui rend encore plus fonctionnelle la nouvelle couverture c’et le système de tension des bras, qui permet de moduler de façon personnalisée le degré d’ouverture du store par télécommande ou app sur smartphone ou tablette. Quand il est complètement fermé, par contre, on a un résultat esthétique dépouillé.

 

C’est précisément ce design léger qui permet à T-Way de s’intégrer avec naturel dans le site extérieur du chalet. Le choix de la couleur tourterelle pour la toile bien s’assortit aux chromies claires du mélèze, alors que l’installation au mur, en correspondance des côtés du toit, crée une harmonie des lignes et complète l’architecture de la terrasse. Les profils gris fer en aluminium ajoutent enfin une touche moderne à la structure, en permettant aussi de cacher à l’intérieur les composantes électriques.

photo_credit Flavio Graffi  – Fotograffia
Flavio Graffi – Fotograffia

Une solution technologiquement à la pointe qui donne des formes simples et impérissables à la vue, tout en accueillant confortablement les hôtes et en exaltant le charme de cette extraordinaire terrasse en plein air.

Read story in EnglishItalianoDeutsch and Español

Featured Projects
Latest Products
News